2024.02.21, Szerda

Kiemelkedő évjáratban bíznak a villányi szőlősgazdák

mti

2017.07.25. 10:47

Kiemelkedően jó évjáratra számítanak idén a villányi borvidék termelői - közölte az MTI érdeklődésére a 2500 hektáros szőlőtermő terület hegyközségi tanácsának titkára.

Nagy Gergely elmondta, a tartósan hideg téli időjárás és a kevés nyári csapadék miatt kevés növényvédelmi beavatkozásra volt csak szükség eddig az ültetvényeken.     

Szerencsére a jég sem okozott eddig terméskiesését - tette hozzá, megjegyezve, hogy a jelenlegi már-már aszályos időjárásban azonban szükség lenne egy-két csendes áztató esőre. A hegyközségi titkár jelezte azt is, hogy augusztus 10. környékén kezdődik a korai érésű szőlőfajták szüretelése. Ezek között az Irsai Olivér fehérszőlőt, illetve az első primőr rozék alapanyagát adó - Villányban mintegy 3 hektáron termesztett - Menoire-t említette.     

Augusztus végén a jellegzetes villányi Portugieser alapanyagát adó, a borvidéken csaknem 400 hektáron termesztett kékoportó betakarítása következik.

Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén kezdik szüretelni a Merlot termését (293 hektár), a Cabernet Franc-t (330 hektár) és a Sauvignont (437 hektár) pedig októberben.

 

Forrás: mti

GazdaságBaranya megye2017mezőgazdaságvillányi borvidékszőlőtermesztés