2024.04.19, Péntek

Folytatódik a vetőburgonya fokozott ellenőrzése

MTI

2018.03.26. 20:30

A külföldről származó vetőburgonya országos szintű, fokozott ellenőrzését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) többszöri gumórontó fonálféreg fertőzés miatt; az akció keretében újabb 10 tonna, Romániából származó vetőburgonyában azonosították a károsítót - tette közzé a hivatal hétfőn a honlapján.

A fertőzött tétel ültetésre nem használható fel, hőkezelés után, hatósági ellenőrzés mellett állati takarmányozásra fogják felhasználni.

Az ültetési időszak végéig tartó fokozott ellenőrzés a burgonya összes zárlati károsítójára kiterjed, amelynek célja, hogy a hivatal átfogó képet kapjon a külföldről származó vetőburgonya növényegészségügyi állapotáról. A fertőzött tételekről a származási országokat is tájékoztatják annak érdekében, hogy a szükséges intézkedéseket megtegyék.

A gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya, kártételének elsődlegesen a vetőburgonya termesztésben van jelentősége. A fertőzött gumók elültetése jelentős termésveszteséggel járhat, ezért meg kell akadályozni vetési célra történő felhasználását, és ezzel a fonálféreg terjedését.

Az étkezési burgonyában a károsított gumók az emberi és állati egészségre nem jelentenek veszélyt. A hatóság által hozott zárlati intézkedések célja a károsító továbbterjedésének megakadályozása - szögezte le közleményében a Nébih.

GazdaságellenőrzésNébih vetőburgonyaültetéstermesztés