2024.06.16, Vasárnap

Megújult a Pécsi-tó zsiliprendszere

baranya.hu

2018.07.04. 15:41

Befejeződött a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló, a Pécsi-tó vízszintjének szabályozhatóságát elősegítő zsiliprendszer rekonstrukciója.

Az ünnepélyes átadón részt vett Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Udvardy György megyéspüspök, valamint Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere.

Befejeződött a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló, a Pécsi-tó vízszintjének szabályozhatóságát elősegítő zsiliprendszer rekonstrukciója. Az ünnepélyes átadón részt vett Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Udvardy György megyéspüspök, valamint Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere.

Az orfűi tórendszer és ezen belül jelen fejlesztéssel érintett Pécsi-tó alkalmas a felhőszakadások kártételei elleni védekezésre, a vízvisszatartásra azáltal, hogy a Mecsekből lezúduló vizet megfogja. Ehhez szükséges, hogy a csapadékos időszak előtt a tó vizét szabályozott módon csökkentsék, ellenkező esetben a túl nagy mennyiségű csapadékvíz károsítja a gátat, továbbá a gát fölött átbukva elárasztja a tórendszer további területeit, az Orfű-patak és a Baranya-csatorna környezetét, veszélyeztetve Kovácsszénája, Husztót, Sásd belterületeit.

A projekt célja az árvíz veszélyeztetettség csökkentése a Pécsi-tó vízszintjének szabályozhatóságával. Ennek érdekében került sor a zsiliprendszer rekonstrukciójára. A munkálatok során az aknát elárasztották, a víz alatt kicserélték a tolózárakat és a hajtószárakat, valamint az összekötő csőszakaszt, valamint megjavították a lejárókat.  A 12.700.000 forint értékű beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult  meg.

GazdaságBaranya megyeTOPárvízPécsi-tózsiliprendszervízszintszabályozás