2024.04.23, Kedd

Van miből megtakarítanunk, hála a gazdasági fellendülésnek

hirado.hu

2018.07.28. 16:35

Az új költségvetés fókuszában a családok és a gyermekvállalás ösztönzése áll. A kormány a szociális támogatások kiemeltté tétele mellett a tartalékképzést is fontosnak tartja, Magyarország jövőbeni pénzügyi mozgásterének növelése érdekében.

Kiemelt hangsúlyt kap a 2019-es költségvetésben a gazdaság dinamikus növekedése. A büdzsé tervezésekor számításba vették a világgazdaságban zajló folyamatokat, és kiemelt figyelmet fordítottak a biztonság megőrzésére, a családok és a gyermekvállalások támogatásra és a teljes foglalkoztatás elérésére – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A magyar emberek védelme és biztonságuk megőrzése érdekében a nemzeti kormány, továbbra is kiáll a bevándorlás elősegítése helyett határaink védelme, és a nemzeti szuverenitás megőrzése mellett. A kormány előzetes fellépésének eredménye, hogy Magyarországot jelenleg is a világ legbiztonságosabb országai között tartják számon, jegyezte meg a tárcavezető.

 

Fókuszban a megtakarítás

A kormány 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre 2,7 százalékos infláció mellett, és az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt tervez. Bár már most is láthatjuk, hogy pontosan mik lesznek a főbb irányok, a végső döntés inkább az év vége felé várható, mondta Virovácz Péter, az ING makrogazdasági elemzője az M1 Forint, fillér című magazinműsorának nyilatkozva.

Kitért arra is, hogy ugyan számos mozgó tétel van egy költségvetés tervezése során, de az 1,8 százalékos hiánycél szinte biztosan nem fog változni. Ez jelenti, hogy 2018-ban, az idei évhez képest csökken a költségvetés hiánya, vagyis egy kicsikét szigorúbb lesz a gazdálkodás – részletezte a szakértő.

A jövő évi költségvetés anticiklikus lesz, ami azt jelenti, hogy nem a növekedés támogatására, hanem a megtakarításra helyezi a hangsúlyt. „Mikor jól szalad a szekér, akkor érdemes kicsikét jobban megtakarítani, hogy akkor,amikor esetleg jön egy gyengébb időszak esetleg egy válság,akkor lehessen miből költeni” – vélekedett Virovácz Péter.

 

Megszűnik az 55 éven felüli munkavállalók támogatása

Több terület is kiemelten fontos szerepet kap a költségvetésben. A kormány tervei szerint a következő esztendőben több jut a családok támogatására, a munkahelyteremtésre. A legfontosabb – mintegy 100 milliárd forintos összegű –  változás  a szociális hozzájárulási adó júliusi csökkentése, itt 2 százalékpontról van szó,  mutatott rá Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője.

Ez a korábbi 6 éves bérmegállapodás eredménye, emlékeztetett a szakértő. Eszerint ha a reálbér megfelelő mértékben nő majd, akkor az adócsökkenés bekövetkezik, a nyugdíjasok foglalkoztatása olcsóbb lesz. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az 55 éven felülieknél viszont a foglalkoztatás támogatása megszűnik.

A költségvetés célja az is, hogy minél több aktív nyugdíjas térjen vissza a munkaerőpiacra.  A kormányzat igen jelentősen enyhít ezen a téren a szabályokon, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjas munkavállalók már csak és kizárólag személyi jövedelemadót fognak fizetni a jövedelmük után, hangsúlyozta Virovácz Péter.

forrás: hirado.hu

Gazdasággyermekvállalásmegtakarítás