2024.03.19, Kedd
Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák
pixabay - illusztráció

Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák

MTI

2018.10.15. 17:33

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

A GOSZ elnöke ismertette, hogy a kukorica háromnegyedét már betakarították a mintegy 900 ezer hektárnyi területről, a termésátlagok folyamatosan emelkednek, jelenleg az országos átlag hektáronként 8,1-8,2 tonna. Becsléseik szerint az idén 7,5 millió tonna lehet a termés mennyisége, a tavaly 6,62 millió után.

A napraforgó betakarítása befejeződött: több mint 600 ezer hektárról mintegy 1,8 millió tonna napraforgót gyűjtöttek be, a termésátlag a vártnak megfelelően 3 tonna feletti. Az elnök a növény világpiaci árát alacsonynak ítélte, jelenleg ez tonnánként 82-84 ezer forint. A felvásárlási áraknál pedig a szakember szerint a káposztarepcével megegyező, 100 ezer forint feletti szint lenne az ideális.

Tájékoztatása szerint a szóját a 60 ezer hektáros vetésterület mintegy feléről takarították már be, a hozam 2,6 tonna körül alakul hektáronként.

A burgonyát a terület 96 százalékáról szedték fel, a termésátlag hektáronként meghaladja a 23,77 tonnát.

A cukorrépa betakarítása is folyik már: a 15 ezer hektárt meghaladó vetésterület 21 százalékáról 203 ezer tonnát takarítottak be - sorolta.

Petőházi Tamás kitért arra, hogy az őszi káposztarepcét már elvetették a gazdák, az őszi árpa vetése 58 százalékos, az őszi búzáé pedig 25 százalékos szinten áll. Utóbbi vetésterülete tavaly 950 ezer hektár volt, az idén több mint 968 ezer hektáron terveznek vetni. Mindezek jó előjelek a jövő évi termésre, ugyanakkor a száraz idő negatívan hat a kelésekre, amelyen egy nagyobb országos eső tudna javítani - tette hozzá.

GazdaságbetakarításGOSZ