2023.12.07, Csütörtök
Lezárult a Mecsek előterének energetikai célú földtani feltárása
pixabay - illusztráció

Lezárult a Mecsek előterének energetikai célú földtani feltárása

MTI

2019.06.27. 20:00

Lezárult a Mecsek-hegység déli előterének energetikai célú földtani feltárása - tájékoztatta a két évig tartó munkálatokat irányító Mecsekérc Zrt. szerdán az MTI-vel.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében csaknem 1,8 milliárd forintból - mintegy 56 százalékos támogatásintenzitás mellett - valósult meg a projekt. A közlemény szerint ennek célja a Mecsek-hegység déli előterére vonatkozó, "meglévő földtani-szerkezeti elméleti modellek validálása, a megfelelő modell kiválasztása, és erre épülve a vizsgált terület geotermikus potenciáljának felmérése" volt.    

 Az eredmények fényében vállalható kockázattal lehet a jövőben geotermális projekteket kezdeményezni a Mecsek-hegység déli előterében.

A Mecsekérc Zrt. a Geochem Kft.-vel és Rotaqua Kft.-vel, mint konzorciumi partnerekkel Pécs, Bogád, Ellend, Keszü, Kozármisleny, Magyarsarlós, Nagykozár, Pécsudvard, Pellérd, Romonya és Szemely településeken és környékükön végzett kutatásokat.     

A közleményben Csicsák Józsefet, a Mecsekérc Zrt. projektvezetőjét idézve azt írják: a kutatás 200 négyzetkilométeres területen folyt. Egyebek mellett önjáró vibrátor járművekkel keltett jelgerjesztéses mérések történtek, terepi adatgyűjtés zajlott, s nagy mélységű kutatófúrásokat is végrehajtottak.     

Molnár János vezérigazgató szerint a projekt eredményeként létrejövő validált földtani-hidrogeológiai-kőzetmechanikai modell nemcsak a terület további földtani megismeréséhez járult hozzá, hanem a nyersanyagkutatási és hulladékelhelyezési projektek biztonságosabbá tételéhez is.     

Az 1955 és 1997 között uránérc-bányászattal foglalkozó Mecsekérc kiemelt szakmai területe a többi között a geotechnika, a geológia, a hidrogeológia, a geofizika, a geodézia, az energetika, a környezetvédelem és rekultiváció, illetve a térképészet és a talajmechanika. A nyilvános cégadatok szerint a társaság tavaly mintegy 120 embert foglalkoztatott, az egy évvel korábbi 126, a 2016-os 152 után. 2017-ben több mint 2,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el 8 millió forint nyereség mellett. Tavaly 1,1 milliárd forintos nettó árbevétele mellett 470 millió forintos vesztesége keletkezett a 3,7 milliárd forintos jegyzett tőkével bíró Mecsekércnek.
 

GazdaságMecsekföldtani feltárás