2024.04.23, Kedd
Stratégiai cél egy hazai szójafeldolgozó-üzem létesítése
MTI Fotó: Varga György - illusztráció

Stratégiai cél egy hazai szójafeldolgozó-üzem létesítése

MTI

2019.08.30. 16:03

A Magyarországon megtermelt szójamennyiség belföldi megőrzését és az ágazat kifehérítését szolgálná egy hazai feldolgozóüzem, ezért annak létesítése stratégiai cél - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken Mohácson.

A Margitta-sziget 92 Kft. és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület szója fajtabemutató rendezvényén a miniszter emlékeztetett arra, hogy a Magyarországon megtermelt szója kiváló minőségű, mégis külföldre kell szállítani feldolgozás céljából, mert az országban nincs ilyen üzem.     

Nagy István bejelentette: annak érdekében, hogy a mintegy 60 ezer hektáron szóját termelő, közel 3500 gazdálkodó a jövőben élni tudjon a haszonnövény valamennyi értékesítési lehetőségével, kezdeményezték az Európai Bizottságnál a magyar szója kedvező üvegházhatású gázok kibocsátási értékeinek elfogadását. A Magyarországon megtermelt szója nem rendelkezik még fenntarthatósági tanúsítvánnyal, ezért a biodízel üzemek még nem tudnak igénybe venni uniós támogatásokat az üzemanyaggyártási tevékenységükhöz.
 

Gazdaságszójafeldolgozó-üzemszója