2024.07.12, Péntek
Világszerte egyedülálló gyárral lépett előre a magyar napelemes tetőcserép
Fotók: magyarepitok.hu

Világszerte egyedülálló gyárral lépett előre a magyar napelemes tetőcserép

magyarepitok.hu, Terrán Kft.

2021.09.22. 10:00

A Terrán Generon tetőcserepet eddig a társaság bólyi gyárában állították elő, azonban szükséges volt a gyártási kapacitás bővítése.

Kedden reggel Pécsett megkezdte működését a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. legújabb gyára. A világviszonylatban is egyedülálló Generon napelemes tetőcserép gyárat Varga Mihály pénzügyminiszter nyitotta meg. A rendezvényen felszólalt Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója és Jankó Árpád, a Terrán Generon divízió vezetője is. 

Fotók: magyarepitok.hu

A Terrán Generon tetőcserepet eddig a társaság bólyi gyárában állították elő, azonban szükséges volt a gyártási kapacitás bővítése, ezt szolgálta az új gyár felépítése Pécsett.

A nagyméretű napelemtáblák helyett esztétikus és hatékony megoldás

A napelemes tetőcserepet 2019 áprilisában nagy sikerrel dobta piacra a több mint 100 éves múltra visszatekintő magyar vállalat. A számos nemzetközi díjat is elnyert innováció számára tavaly egy új divíziót is létrehozott a cég.

Ahogy azt több cikkünkben is bemutattuk, a Terrán Generon néven futó, magyar innováció a napelemes modulokat úgy integrálja a tetőcserepekre, hogy a felhelyezésük és megjelenésük szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekével. A vásárlók ezáltal a nagyméretű napelemtáblák helyett esztétikus és hatékony megoldást nyernek a megújuló energiaforrás használatára. Az így megnövekedett piaci igény hívta életre a Terrán egyedülálló, Generon napelemes tetőcserép gyárát.


Elismerés az építőiparnak

A keddi megnyitó eseményen Varga Mihály a magyar építőipart a gazdaság újraindításában az egyik élenjáró ágazatként jellemezte, miután júliusban ötödével növelte teljesítményét éves összehasonlításban.

A pénzügyminiszter elmondta, a Terrán eredményesen pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaira, amellyel egy világszínvonalú gyártóüzemet épített fel Pécsett. Ennek köszönhetően a társaság több mint 724 millió forintos beruházásához a kormány 326 millió forint támogatást nyújtott.

Kiemelte, hogy a pécsi központtal működő vállalat százéves múltra tekint vissza, komoly emberi erőforrásokkal, szaktudással rendelkezik, és a piac változásait mindig is képes volt követni jövőképével, elképzelésivel és innovációival.

 

 

Egyedi igényekre fejlesztett gyártósor

Jankó Árpád, a Generon divízió vezetője elmondta, hogy a pécsi Generon gyárban üzembe helyezett gyártósor és technológia kifejezetten a cég igényeinek megfelelően került kifejlesztésre és megépítésre. Tervezésekor egy rugalmas moduláris sorkonfigurációt definiáltak, amely lehetővé teszi a kiselemes napelemek területén szélesebb körű termékváltozatok elkészítését is a jövőben.

Hozzátette: "Fontos tudni, hogy a félvezető lapkákon, az üvegen és csatlakozókon túl mindent, ami a termék előállításához szükséges, mi készítünk."

A termék bevezetése óta közel 200 otthon és középület energiaellátását biztosítja a Generon rendszer, ami összesen több mint 75 ezer beépített modult jelent. A tervek szerint ez a szám 2021-ben elérheti a 100 ezret, így az év végére megközelítőleg 250 épület tetején találkozhatunk majd napelemes tetőcseréppel. 

 

Nagy az igény a megújuló energiára

Gódi Attila a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hatalmas büszkeség számukra, hogy a Generon napelemes tetőcserepek a cégcsoport hatodik automata gyártósorán készülhetnek. Döntésüket a gyár létrehozásával kapcsolatban az egyre növekvő piaci igények zökkenőmentes kiszolgálására alapozták, hiszen mint fogalmazott: "a gazdasági mutatók és a vásárlói visszajelzések is azt jelzik számunkra, hogy jó úton haladunk." Kiemelte:

"Célunk elérni, hogy évente legalább 200 ezer Generon gördüljön le a gyártósorról, tovább növeljük a termék versenyképességét, és minél több napelemes tetőcserép kerüljön beépítésre a zöld villamosenergia-termelés érdekében.”

 

Láthatáron a nemzetközi szintre lépés

1920-ban 3 ember munkájával kezdődött minden, 2021-ben pedig már közel 400 főt foglalkoztat a cég, akik közül Magyarországon jelenleg 308 fő dolgozik. A legújabb Generon gyár 20 új embernek ad munkalehetőséget, ami a közeljövőben akár még triplájára is növekedhet a külföldi értékesítések fényében.

A környező országokban már zajlik a piacok feltérképezése, a Generon piaci bevezetésének megalapozása.

„Terveink szerint a horvát és román piacon jövő évtől hivatalosan elindul az értékesítés, az előzetes érdeklődés nagy, a termék forgalomba hozatali feltételei megvannak. Ráadásul mivel Romániában 2018 óta saját betoncserép-gyártó egységgel is rendelkezünk, minden egyéb szállítási, tárolási és szerviz lehetőség is adott”

– mondta Tóth Szabolcs regionális marketing igazgató.

Az igazgató hozzátette: "A Generon napelemes tetőcserép jelenleg nemzetközileg is egyedülálló fejlesztés és tudomásunk szerint ez az egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható tetőcserépre integrált napelem. Egyedisége abban rejlik, hogy ezt beépítve a tető észrevehetetlenül kap az eredeti, védelmi funkción túl zöldenergia-hasznosító szerepet is. Ez a vásárlóinknak kifejezetten fontos, hiszen otthonuk megjelenése, esztétikuma, környezetre gyakorolt hatása egy emberöltőn keresztül elkíséri az ott lakókat."

 

Galéria

GazdaságPécsTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.innovációüzemépítésTerrán Generon