2024.04.17, Szerda

Élelmiszeripari Nagydíjat kapott a komlói tésztaüzem

onkormanyzat.mti.hu

2017.08.14. 14:31

A komlói önkormányzat által alapított tésztagyár nyerte a XXIV. Szentlőrinci Gazdanapok Élelmiszeripari Nagydíját.

A közmunkaprogramban létrehozott üzem igazi sikertörténet. Ma már szövetkezeti formában működik, és a versenypiacon értékesíti a termékeit. 

A komlói közfoglalkoztatás egyik büszkeségévé vált tésztaüzem mindössze három éves múltra tekint vissza. Az önkormányzat a kezdetektől folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy a város számára hasznos és értékteremtő tevékenységeket is be tudjon vonni a közmunkaprogramokba. Így született meg a különféle mezőgazdasági tevékenységek és a betonelemgyár mellett a tésztagyár ötlete. 

Az üzemet egy leromlott állapotú, üres üzlethelyiségből alakították ki, természetesen a közfoglalkoztatottak munkájával. Egy újabb sikeres pályázatnak köszönhetően az önkormányzat beszerezte a tésztagyártáshoz szükséges gépeket, majd 2015-ben asztalra kerülhettek az első komlói gyártású termékek. Kezdetben csak a városi közétkeztetés ellátása volt a cél, de a havi hat tonnás gyártási kapacitásnak köszönhetően hamarosan nagyobb távlatok nyíltak. 

Az országos közfoglalkoztatási kiállításokon is többször elismert üzem most egy még rangosabb elismerést, a Szentlőrinci Gazdanapok Élelmiszeripari Nagydíját érdemelte ki. A régió legfontosabb mezőgazdasági kiállításának szervezői a kitüntetéssel a példaértékű munka mellett a tészták kiváló minőségét, valamint a „helyi alapanyagból helyi termék” szellemiségét is jutalmazták.

„Nagyon büszkék vagyunk erre a díjra, ami egy újabb visszajelzés arról, hogy jó úton járunk és érdemes kihozni a maximumot a lehetőségeinkből. Az is nagyon fontos üzenet, hogy a közmunkaprogramok szűkre szabott kereteiből is sikeres kezdeményezések indulhatnak el, ha vannak ötleteink és erőfeszítéseket is teszünk az érdekükben” - büszkélkedett Polics József polgármester. 

A tésztagyár jelenleg 10 településre szállít iskolák, idősotthonok és kórházak konyháinak, emellett közel tucatnyi boltban is meg lehet vásárolni a saját márkanév alatt forgalmazott Komlói Tésztát. A piaci terjeszkedés mellett a közelmúltban újabb nagy lépésre került sor: a közfoglalkoztatásból önállósodva Szociális Szövetkezetté alakult át az üzem. A hosszú távú cél természetesen a sikeres és önfenntartó működés.

 

Forrás: onkormanyzat.mti.hu

Helyi hírek2017komlóélelmiszeriparelismeréstésztagyárSzentlőrinci Gazdanapok