2024.04.22, Hétfő

Szeméttel teli akváriumot állítottak ki a Pécsi Állatkertben

MTI

2018.08.14. 16:02

Így kívánják felhívni a figyelmet az évi 9 millió tonna műanyagra, ami a világ óceánjaiba kerül.

Hulladékkal szennyezett akváriumot állított ki a Pécsi Állatkert a napokban, hogy így hívja fel a figyelmet a tengerekbe, óceánokba kerülő szeméttel járó veszélyekre. Siptár Dávid ügyvezető hangsúlyozta: az állatkerteknek a szórakoztatás mellett feladatuk az oktatás, a természetvédelem, a fajmegőrzés fontosságára való nevelés, valamint a látogatók szemléletének formálása is. Ebben nagy szerepük van a zoopedagógiai iskolai óráknak.

Az akváriumon olvasható információ szerint a világ óceánjaiba naponta kétmillió cigarettacsikk, több mint egymillió műanyag palack, 600 ezer szívószál és egyebek mellett egymillió műanyag zacskó kerül. Hárságyi Dorottya zoopedagógus ehhez hozzátette, hogy évente 9 millió tonna műanyagszemét jut a Föld vizeibe, a szennyezés okozta károkat, az élővilágra gyakorolt negatív hatását mindenképpen szeretnék tudatosítani a látogatókban.

 

Tizenkét fiatal medúza is az állatkertbe költözött

Ezzel egyidejűleg egy másik új akváriummal is gazdagodott az intézmény: a kerek, kékes holdfényt imitáló bemutatóakvárium tizenkét fiatal füles medúza otthonául szolgál. Sulyok Ábris akvárium- és terráriumvezető kiemelte: e planktonokkal táplálkozó medúza a világ összes tengerében megtalálható. A Pécsi Állatkert célja, hogy megmutassa, mennyire sokszínűek, különlegesek. A márciusban kialakított medúzafolyosó is ezt segíti, amely különleges megvilágításának köszönhetően egyedülálló látványt nyújt a látogatók számára.

Az állatkert tájékoztatójában kitért arra is, hogy a tervek között a közeljövőben egy harmadik medúzaakvárium telepítése is szerepel. A 2016-ra 1,8 milliárd forintból megújult állatkertben mintegy 250 állatfaj 1500 példánya található meg, az intézmény 375 ezer látogatót fogadott az elmúlt több mint két évben.

PécsHelyi hírekPécsi Állatkerthulladék