2024.03.29, Péntek
Vendégművészek bevonásával erősíti zenei oktatási programját a pécsi egyetem
filharmonia.hu

Vendégművészek bevonásával erősíti zenei oktatási programját a pécsi egyetem

MTI

2019.01.11. 09:42

Címzetes professzori címeket adományozott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Zeneművészeti Intézete nemzetközileg elismert művészek számára, akik a jövő tanévtől oktatóként és kurzusok keretében is segítik az egyetem felsőfokú zenei képzését.

A PTE Szenátusa címzetes egyetemi tanári címet adományozott Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművésznek, valamint Várdai István Liszt-díjas csellóművésznek, és címzetes egyetemi docensi címben részesítette Szőke Zoltán kürtművészt, valamint Szűcs Máté brácsaművészt - mondta el Vas Bence, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének igazgatója.

A pécsi egyetem szabályzata szerint azok az oktatók, művészek, tudósok kaphatnak ilyen címet, akik az adott szakterületükön nemzetközi elismertséggel bírnak, valamint rendszeres kapcsolatot ápolnak az adott tanszékkel, intézettel - tette hozzá az igazgató.

Szőke Zoltán szeptembertől az intézetben oktatóként kezdi meg munkáját, a Kamara Akadémia Egyesület keretei között pedig Várdai István, Baráti Kristóf és Szűcs Máté kurzusokat tartanak, valamint a stratégiai kapcsolatok terén segítik és támogatják az intézeti oktatást.

Vas Bence hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül kell a diákoknak heti rendszerességgel találkozniuk egy-egy művésztanárral, hiszen félévente vagy egy-egy kurzus alkalmával is át tudják adni azt a látásmódot, tapasztalatot, amely inspirálhatja a művész- és tanárképzésben résztvevő hallgatókat.

Várdai István elmondta, hogy a címzetes tanári cím egy erős kapcsolatot alakít ki az egyetem és a művészek között. A csellista az év jelentős időszakát külföldön tölti, így nem tud részt venni a mindennapi pedagógiai munkában, azonban fontosnak tartja a PTE Művészeti Karának nyitottságát a Kamara Akadémia Egyesülettel való gyakorlati együttműködésre. Ennek érdekében mozgósítani fogja nemzetközi kapcsolatait, és reményei szerint különleges fejlesztőprogramok születhetnek az együttműködés keretében.

Szűcs Máté brácsaművész számára nagyon fontos a magyar tehetségek segítése és támogatása. Mint mondta, bízik benne, hogy az egyesület és az egyetem között létrejövő együttműködési megállapodás lehetővé teszi majd, hogy tanári munkájával kurzusok keretében segítse a pécsi gyakorlati munkát.

Baráti Kristóf az elmúlt években szólista hegedűművészként rengeteg időt töltött utazással és koncertezéssel, ezeket a tapasztalatait, valamint a kamarazenei gondolkodást, látásmódot szeretné átadni, erősíteni leendő diákjaiban.

Szőke Zoltán kürtművész elmondta, hogy a kürt tanszakkal nem új a kapcsolat, hiszen A BFZ bekopog! elnevezésű program során az egyetemi hallgatókkal közös produkciót hozott létre már tavaly. Hosszú távú elképzelése elsősorban a zenekari kürtös utánpótlás nevelése és a hangszer szeretetét gyerekeknek átadni képes tanárok képzése.

PécsHelyi hírekPécsi Tudományegyetemzeneoktatásoktatászenefelsőoktatás