2024.04.20, Szombat
Igazi pécsi maszkmesterművekre licitálhatunk a jó ügyért
Ismert pécsiek is népszerűsítik a licitet: többek között Iványi Dalma, De Blasio Domenico, Uhrik Teodóra, Köles Ferenc és Matta Lóránt

Igazi pécsi maszkmesterművekre licitálhatunk a jó ügyért

2020.05.12. 14:44

A koronavírus miatt kialakult krízishelyzetre való tekintettel a Varrj maszkot, Tegyél jót! kezdeményezést Kozarics Viktor pécsi menyasszonyiruha-tervező indította, önerőből napi 80-100 maszk készítésével.

Igazi pécsi összefogás jellemzi a Varrj Maszkot Mozgalom munkáját: egy pécsi menyasszonyiruha-tervező kezdeményezésére, helyi önkéntesek segítségével ingyenes védőmaszkokat varrnak egészségügyi dolgozóknak és magánszemélyeknek. Nemrég pedig egyedi darabokat is készítettek egy tíznapos licitre, a Nevetnikék Alapítvány javára. A különleges védőfelszereléseket ráadásul – nyilván a nagyobb közönség elérésének érdekében – pécsi ismert emberekkel, valamint hétköznapi hősökkel népszerűsítik. Ezt nevezzük!

A koronavírus miatt kialakult krízishelyzetre való tekintettel a Varrj maszkot, Tegyél jót! kezdeményezést Kozarics Viktor pécsi menyasszonyiruha-tervező indította, önerőből napi 80-100 maszk készítésével. Később sok önkéntes varrónő, jótékony mecénás csatlakozott hozzá, akik segítségével a csoport már több mint 8000 maszkot készített el és osztott szét mindezidáig.

Most pedig egy talán még nemesebb célért küzdenek: legalább 1 millió forintot gyűjtenének csodaszép, egyedi maszkok licitre bocsátásával a Nevetnikék Alapítványnak.

A licit a mozgalom Facebook-oldalán zajlik május 10-étől, 10 napon át. Ugyanitt olvashatunk részleteket a licitálás módjáról és szabályairól is.

– Az összegyűjtött pénzt a kórházi programra használnánk. Amíg az önkéntesek a járványhelyzet miatt nem járhatnak be, addig a maszk-kacaj elnevezésű átmeneti programban, egyedül tartok foglalkozásokat a bent fekvő gyerekeknek. De amint elmúlik a veszély, az önkéntesek visszaállítására fordítjuk. A járvány miatt az összes adománygyűjtő kampányunkat le kellett mondanunk, így nehéz helyzetbe kerültünk. Jelenleg az önkéntesek az időseknek vásárolnak be, az alapítvány pénzéből pedig rászorulóknak veszünk élelmiszert. Így viszont teljesen kimerül a keretünk, mire véget ér a járvány. Ezért örülünk ennek a licitnek, ami kifejezetten azt támogatja, hogy továbbra is ott lehessünk a krónikus betegek mellett – mondta el lapunknak Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány kuratóriumi elnöke és programkoordinátora.

Egyszerűbb, de egészen extrém maszkok is készültek a kampányhoz, mindegyik különleges és abszolút egyedi

Lapunk figyelmét Békési Dóra hívta fel a licitre, aki korábban Kozarics Viktor alkalmazottja volt, a kapcsolat pedig máig megmaradt közöttük. A nő jelenleg Németországban él és óvónőként dolgozik, illetve most az óvoda bezárása miatt kényszerpihenőn van. Mivel sok a szabadideje, néhány háttérmunkát, szervezési feladatot el tud végezni messziről is a Varrj Maszkot Mozgalomnak.

– A varrónők és futárok már egy kis közösségé váltak, még így is, hogy csak virtuálisan tartják a kapcsolatot. Ha mindenki egy picit hozzátesz, akkor hamarabb össze tudjuk dobni a segítséget – biztat a nő, akinek az önkéntes munka több mint 10 éve az élete része. Hozzátette, az önkéntes csapatok érdek nélkül szerveződnek, ami szerinte kivételes dolog.

Helyi hírekPécsKoronavírusszájmaszk