2023.02.07, Kedd
Új takarmánykeverő üzem létesült a Baranya megyei Véménden
Illusztráció: pexels.com

Új takarmánykeverő üzem létesült a Baranya megyei Véménden

MTI

2020.09.18. 09:12

A beruházás eredményeként a vállalat várhatóan a korábbi kétszeresére, évi 40-50 ezer tonna késztermék előállítására képes emelni termelését.

Több mint egymilliárd forintos beruházással új takarmánykeverő üzemet létesített a növénytermesztéssel, takarmánygyártással és állattenyésztéssel foglalkozó Palotabozsoki Zrt. a Baranya megyei Véménden - közölte a társaság.

A közlemény szerint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem 400 millió forintos támogatásával, több mint 400 millió forintos hitel és 266 millió forintos saját forrás felhasználásával megvalósult üzemben korszerű technológiai berendezésekkel kiváló minőségű, granulált takarmánykeverékeket gyártanak.

 

Akár 70-80 ezer tonnányi takarmányt is elő tudnak állítani az új üzemben  

A fejlesztésnek köszönhetően a haszonállatoknál a korábbi termékekkel szemben 10-15 százalékkal nagyobb testtömeg-gyarapodást és 5-10 százalékkal kedvezőbb takarmányhasznosítást tudnak elérni.

A beruházás eredményeként a vállalat várhatóan a korábbi kétszeresére, évi 40-50 ezer tonna késztermék előállítására is képes emelni termelését, többműszakos munkarendben pedig akár 70-80 ezer tonnányi takarmányt is elő tudnak állítani az új üzemben.     

Kitértek arra, hogy az új létesítményben az energiahatékonysági szempontok javítása érdekében napelemes rendszert építettek ki. A jelenleg 86 dolgozót foglalkoztató Palotabozsoki Zrt. a nyilvános cégadatok szerint 2019-ben csaknem 5,7 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 319 millió forint adózott eredményt ért el.     

A társaság az MTI érdeklődésére közölte, hogy ideális időjárási körülmények és megfelelő élőállat felvásárlási árak esetén idei eredményük meghaladhatja a tavalyit.

Helyi hírekBaranya megyetakarmányozásberuházásGINOPüzemfejlesztés