2024.04.24, Szerda
Átadták Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed és a Budai vám közötti kerékpárutat
Illusztráció: Nagy Mihály/magyarepitok

Átadták Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed és a Budai vám közötti kerékpárutat

bringazas.hu

2020.10.02. 09:27

A kivitelezés tavaly májusban indult, a két kilométeres új szakasz 215 millió forintból valósult meg.

A kerékpárosok már több hónapja használják a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és Budai vám között húzódó kerékpárutat, de hivatalosan hétfőn adták át egy online sajtótájékoztató keretében - olvasható a bringazas.hu oldalon. 

A keleti városrész új kerékpárúttal gazdagodott, a Zsolnay Kulturális Negyed és a Budai vám között már július közepe óta tekerhetnek a bringások. Az eseményen Sík László önkormányzati képviselő visszaemlékezett, hogy a nyugati egyetemi központok és a Zsolnay Negyed között 2014-ben épült meg a kerékpárút, ezt hosszabbították most meg keleti irányban.

 

Hamarosan újabb szakaszokat használhatnak a kerékpárosok

A kivitelezés tavaly májusban indult, a két kilométeres új szakasz 215 millió forintból épült meg. A nyomvonal a Zsolnay Kulturális Negyed északkeleti bejáratánál indul, érinti a Zsolnay Mauzóleumot és a Puskin teret. A Meszes patak felett egy híd vezet át, a kerékpárút ezután keresztezi a Névtelen utcát, a Búzavirág utcát, a Dobó István utcát, valamint a Szondi György utcát.

Mindegyik útcsatlakozást úgy alakították ki, hogy az a közlekedők számára biztonságos legyen,

  • új kandelábereket helyeztek ki,
  • több mint harminc fát ültettek,
  • valamint több biciklitámaszt is kihelyeztek az út mentén.

Hamarosan újabb szakaszokat használhatnak majd a kerékpárosok, hiszen a megyeszékhelyen jelenleg is több helyen folyik a munka. A Nagy Imre út és a Füzes dűlő közti szakasz műszaki átadása már folyamatban van, valamint a végéhez közeledik az ehhez csatlakozó új kerékpáros nyomvonal építése a Füzes dűlő és Nyugati ipari út között. A belvárosban is nagy munka zajlik, a Bajcsy Zsilinszky utcát alakítják át úgy, hogy a biciklisek biztonságban tekerhessenek rajta. Az önkormányzat korábbi tájékoztatása szerint ezt a szakaszt novemberben helyezhetik forgalomba.

Mindezek mellett több fejlesztéssel kapcsolatban is megkezdődtek az előkészületek. A kelet-nyugati kerékpáros tengelyt a Szigeti úton is meghosszabbítják, a kivitelezés októberben kezdődhet. A belváros forgalmi terhelésének csökkentése érdekében egy két és fél kilométeres kerékpárutat alakítanának ki, ezzel kapcsolatban a közbeszerzési eljárás folyik jelenleg, a munkálatok tavasszal indulhatnak. Emellett tervezik, hogy az Expo Centert és a Megyeri teret is összekötik egy bicikliúttal. A fejlesztések célja, hogy a csatlakozó utak rendszerével a város lehető legnagyobb részét biztonságosan átjárhassák a kerékpárosok.

Helyi hírekPécskerékpárútZsolnay Kulturális Negyedútépítés