2024.04.19, Péntek
Kompetenciaközpont létesül a Pécsi Tudományegyetemen
Illusztráció: pixabay.com

Kompetenciaközpont létesül a Pécsi Tudományegyetemen

MTI

2020.10.08. 09:19

Azt vizsgálják, miként lehet a tervezési és kivitelezési munkafolyamatok során az egészségre káros hatások és anyagok mennyiségét csökkenteni.

Az épületinformációs modellezést szolgáló kompetenciaközpont létesül a Pécsi Tudományegyetemen (PTE), amit mások mellett a Paks 2 programhoz kapcsolódó mérnökképzés is indokol - közölte az intézmény.

Az egyetem közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy az építőipari tervezés és kivitelezés területén az elmúlt évtized egyik legfontosabb eredménye az épületinformációs modellezés (Building Information Modeling - BIM) elterjedése. E célból az egyetem Műszaki és Informatikai Karán (MIK) már korábban külön kutatócsoport jött létre.

 

 

A csoport számos nagyberuházás háttértámogatásában vett részt, most pedig annak a lehetőségét vizsgálja, hogy miként lehet a tervezési és kivitelezési munkafolyamatok során az egészségre káros hatások és anyagok mennyiségét csökkenteni a BIM segítségével.

A közeljövőben létesülő BIM-kompetenciaközpont jól felszerelt labor lesz, amelyben a kutatáshoz szükséges eszközök mellett megtalálhatók lesznek az ipari partnerek igényeire épülő kiegészítő - oktatási, tanácsadási - szolgáltatások is.

A pécsi kar törekvéseit több piacvezető beruházó építőcég mellett az Építésügyi Minőségellenőrzési Innovációs Intézet is támogatja, amellyel közös platform kialakítását készítik elő. Ebben kiválóan hasznosulnak majd az oktatási intézmény munkatársainak a digitalizált építőipar területén szerzett oktatási, ipari partneri, fejlesztési, piaci vállalási tapasztalatai - emelték ki.

Helyi hírekPécsPécsi TudományegyetemPaks II. ZrtBIM