2024.03.29, Péntek
Pólika és Karády legendája is megelevenedett a Bőköz Fesztiválon
Illusztráció: pixabay.com

Pólika és Karády legendája is megelevenedett a Bőköz Fesztiválon

Bőköz Fesztivál

2020.10.16. 08:58

Mindkét darab főszereplői Varga Klári és Rusz Milán Márk színművészek voltak.

A Kovács Apollónia tiszteletére készült a Pólika című estet Drávacsehiben, a Karády Katalin emlékét őrző Hamvadó cigarettavég produkciót Tésenfán láthatták a nézők a befogadó színházi előadásokat szervező MaloM program keretében október 14-én, illetve 15-én a Baranya megyei Bőköz Fesztivál falvaiban. Mindkét darab főszereplői Varga Klári és Rusz Milán Márk színművészek voltak.

A térségben elindult Andrásfalvy Bertalanról elnevezett országos kulturális, közművelődési, turisztikai mintaprogram keretében a Bőköz Fesztivál négy településén (Kémesen, Szaporcán, Tésenfán, és Drávacsehiben) három hetente színházi előadásokat láthatnak a nézők. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a nemrég elindult Déryné Program és a befogadó színházi előadásokat szervező MaloM Program támogatásával, szervezésével számtalan minőségi előadás érkezik a falvakba.

 

Pólika, a cigánydalok királynője

Pólika címmel Kovács Apollóniának, a magyar folk-és cigánydalok koronázatlan királynőjének a szellemiségét idézte meg előadásában Varga Klári színművész október 14-én este hat órakor Drávacsehiben. Vele tartottak ezen a zenés esten Rusz Milán Márk, Gyorgyev Bránimir és Suki István.

Kovács Apollónia teljesen névtelenül, egy öregek otthonában halt meg. Pályája csúcsán  több százezer példányban adták ki a lemezét. Öt kontinensen lépett fel a világban.

Az est a roma származású művésznő életének minden fontosabb állomását bemutatta nótacsokorral, operettel, sanzonokkal, szocialista indulókkal.

Közben felvillant Erdély, hiszen gyerekkorát Nyárádremetén töltötte, Auschwitz, a deportálás - szülei halála árvaságot jelentett számára - majd nagyváradi színésznővé vált és végül énekesnőként futott be hatalmas karriert. Idős korában a magány vette körül egy szeretetotthonban. Senki nem tudta, hogy a Grabócznénak szólított beteges asszony, ki is valójában. Igazi érzelmeket felkavaró sorsdráma, zenés vándorlás és utazás várt a közönségre ezen az esten.  

 

Hamvadó cigarettavég

Hamvadó cigarettavég címmel Karády Katalinról szóló estet tekinthettek meg a nézők október 15-én este hat órakor Tésenfán. Varga Klári és Rusz Milán Márk Jászai Mari-díjas színművészek idézték meg dalokkal a legendás, hányatott sorsú művész életét, sorsát.

A történet szerint egy tangóharmonikás katonatiszt  játszik fogolytársainak valahol Szibériában. Nem tudni pontosan, hogy ki is ő, csupán csak sejteni lehet, hogy talán Karády Katalin eltűnt vőlegénye.

Közben hosszú kabátban, kofferrel kezében egy megtört, didergő asszony érkezik, aki elmeséli, egykor ünnepelt sztár volt, de a kommunista rendszer félreállította.

Karády Katalin miközben elénekli a korra legjellemzőbb, de nem a tőle leginkább megszokott dalokat, mély, emberi vallomásában felidézi a gyerekkorát, életének fontos szakaszait.

Helyi hírekBaranya megyeDrávacsehiTésenfaBőköz Fesztivál