2024.03.19, Kedd
Több mint 240 ezren látogattak el a pécsi Zsolnay Örökségkezelő programjaira és helyszíneire tavaly
Illusztráció: pixabay.com

Több mint 240 ezren látogattak el a pécsi Zsolnay Örökségkezelő programjaira és helyszíneire tavaly

MTI

2021.01.15. 08:28

Tavaly csaknem 1200 programot valósított meg a társaság.

A pandémia ellenére is több mint 240 ezer ember látogatott el a pécsi kulturális holding, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) helyszíneire, rendezvényeire egy év alatt - közölte az társaság.

Mint azt az egyebek mellett a Kodály Zoltán nevét viselő koncert- és konferenciaközpontot, a Zsolnay Kulturális Negyedet, valamint a pécsi ókeresztény értékeket bemutató világörökségi helyszíneket üzemeltető ZSÖK közleményében írták, tavaly csaknem 1200 programot valósított meg a társaság.

A Zsolnay Kulturális Negyedben januárban és februárban még rekordközeliek voltak a látogatószámok, majd három hónap bezárás következett. A nyitás utáni két nyári hónap rendkívüli eredményeket hozott, a belföldi látogatóforgalom bővülése csaknem ötven százalékos volt júliusban és augusztusban.

Ősszel a csoportos látogatók és a diákcsoportok távolmaradása éreztette a hatását, majd év utolsó két hónapjában ismét bezárásra kényszerültek a Zsolnay-negyed látnivalói. Mindezekkel együtt összesen mintegy 150 ezer látogató vett részt a negyed programjain. Kiemelték: a legnagyobb érdeklődés továbbra is a Zsolnay Aranykora - Gyugyi gyűjteményt övezte, a kiállítás 2020-ban ünnepelte 10 éves évfordulóját.

Kitértek arra, hogy 2020-ban ünnepelte az UNESCO világörökségi cím elnyerésének 20 éves jubileumát a pécsi ókeresztény temető, az évben pedig 25 ezer látogatót fogadtak a világörökségi helyszínek. A garantált tárlatvezetések forgalma 2020-ban a világörökségi helyszíneken is meghaladta az előző évit, a világörökségi sétákon, a föld alatti Pécs túrán és az éjszakai tárlatjáraton csaknem 1700 látogató vett részt - emelték ki.

A koronavírus leginkább a Kodály Központ programjain éreztette hatását a kommüniké szerint, 2020-ban a programok több mint fele elmaradt. A 81 megtartott rendezvényen végül mintegy 30 ezer néző vett részt.

Bár 2020-ban szinte minden városi rendezvényt és fesztivált le kellett mondani a vírushelyzet miatt, öt eseményt meg tudott megszervezni a ZSÖK: a Múzeum Utca Pluszt több, a pécsi kultúráért dolgozó szervezet összefogásával, a Sétatéri estéket a Pannon Filharmonikusokkal együttműködésben, az augusztus 20-i ünnepséget, az október 23-i megemlékezést, valamint az adventi épületfestő gyerekrajz pályázatot a pécsi főtéren álló dzsámi fényfestésével. Ezeken a belvárosi eseményeken összesen 19 ezer látogató vett részt.

Helyi hírekPécsZsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK)látogatószámprogramokKodály Központ