2024.03.19, Kedd
A korábbi szakmai vezető irányítja a Pécsi Állatkertet márciustól
Illusztráció: pexels.com

A korábbi szakmai vezető irányítja a Pécsi Állatkertet márciustól

MTI

2021.02.27. 08:39

Andricz Bertold egész pályafutása a pécsi állatkerthez kötődik, a fiatal szakember végigjárta az intézményi ranglétrát.     

Andricz Bertoldot, az intézmény korábbi szakmai vezetőjét nevezte ki a Pécsi Állatkert NKft. igazgatójának a baranyai megyeszékhely polgármestere - közölte a pécsi önkormányzat az MTI-vel.

Mint azt a helyhatóság közleményében írták, Péterffy Attila - a posztra novemberben kiírt pályázat lezárását követően - hét jelentkező közül választotta ki az új vezetőt, miután valamennyiüket meghallgatta a Magyar Állatkertek Szövetségének tagjával kiegészülő önkormányzati bírálóbizottság, s a döntést megvitatták egy online konzultáció keretében az önkormányzati képviselőkkel.     

Andricz Bertold a korábbi években az állatkert szakmai vezetőjeként, tavaly decembertől pedig - Siptár Dávid korábbi vezető lemondását követően - megbízott ügyvezetőként dolgozott.     A közleményben Bognár Szilvia pécsi alpolgármestert idézve azt írták, hogy Andricz Bertold egész pályafutása a pécsi állatkerthez kötődik, a fiatal szakember végigjárta az intézményi ranglétrát.     

Azt várják az új vezetőtől, hogy "mutasson élénk pályázati aktivitást, hozzon tető alá további fejlesztéseket, és gondoskodjon olyan attrakciókról, amelyek segítenek még vonzóbbá tenni a hazai állatkertek között fekvése és története miatt már eddig is igazi gyöngyszemnek számító pécsi állatkertet" - fogalmazott az alpolgármester.     

A baranyai megyeszékhely északi részén, a Mecsekben található, 1960-ban - még társadalmi munkában - megépített létesítményt 2016-ra csaknem kétmilliárd forintból, javarészt fejlesztési forrásból teljes egészében átépítették, ennek eredményeként pedig az utóbbi években egyre több látogatót fogadott a park.     

A 4,5 hektáron elterülő, több mint háromszáz faj csaknem másfél ezer egyedét bemutató pécsi állatkert évente 130-150 ezer látogatót fogadott a felújítás óta eltelt években. Az intézmény másfél évvel ezelőtt a világ egyik legrangosabb szervezetének, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének teljes jogú tagjává vált.     A létesítménybe az Európai Fajmegmentő- és Tenyészprogram keretében tavaly októberben vöröspanda-ikrek költöztek. A veszélyeztetett faj példányainak kifutóját közösségi finanszírozás segítségével, adományokból tudta megépíteni az állatkert.

Helyi hírekPécsPécsi Állatkertfőigazgató-váltás