2022.06.30, Csütörtök
Pécsen láthatók Nemzetünk Hímes Tojásai
Illusztráció: pixabay.com

Pécsen láthatók Nemzetünk Hímes Tojásai

univpecs.com

2021.04.06. 10:14

A beérkezett alkotások fotói április 16-ig lesznek láthatók a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán.

379 díszbe öltözött tojás tenyérben tartott fotója érkezett 9 országból a Nemzetünk Hímes Tojásai 2021. felhívásra. Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész a Zsolnay Örökségkezelővel együttműködve indította el a kezdeményezést, mely során saját kezűleg készített hímes tojások fotóit várták - írja az univpecs.com.

A felhívásra 9 országból (Ausztria, Németország, Románia, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna és Magyarország) érkeztek fotók, összesen 379 hímes tojásról. A készítők között voltak lányok, asszonyok, férfiak, gyerekek. A legfiatalabb jelentkező 3,5 éves, a legidősebb 91 éves volt. Jelentkeztek iskolai osztályok, települési közösségek, mesterek és tanítványok. Vannak köztük, akik sok éve írják a tojásokat és olyanok is, akiknek ez volt az első hímesük. Többségük, 225-en hagyományos technikával írták, karcolták a tojást, míg 154-en más, szabadon választott díszítési módot alkalmaztak.

A pandémia időszakában a négy fal közé kényszerült magánembereket, családokat, közösségeket szólítottuk meg, hogy készítsék el idén is saját hímes tojásaikat. A cél az volt, hogy a kézműves tevékenységben találják meg az alkotás és a társas együttlét örömét, s lélekben is készüljenek a húsvéti ünnepre. Az elkészült hímes tojásokat vegyék kézbe és fotózzák le, ezzel is jelezve a kéz alkotó erejét – számolt be Mosonyi Éva.
A beérkezett alkotások fotói április 16-ig lesznek

 láthatók a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán, az E78-as épület üvegablakain keresztül. Egyúttal egy online tárlat is készült

www.zsolnaynegyed.hu és a www.facebook.com/nemzetunkhimestojasai oldalon: szintén elérhető az a két virtuális fotóalbum, amelyek a hagyományos és a szabadon választott kategóriákban készült alkotásokat mutatják be.

Helyi hírekPécshímes tojásZsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés