2024.02.27, Kedd
Illegális szemétlerakókat számoltak fel a baranyai erdőségekben
illusztráció - pixabay

Illegális szemétlerakókat számoltak fel a baranyai erdőségekben

MTI

2021.05.14. 13:37

A HulladékRadar nevű mobilalkalmazáson keresztül érkező lakossági bejelentések is segítették a lerakók felderítését.

Jelentős mennyiségű hulladékot gyűjtött össze és szállított el a baranyai erdőségekből a Mecsekerdő Zrt. tavaly ősz óta egy kormányzati támogatással megvalósuló - illegális szemétlerakók felszámolását célzó - program keretében - közölte a társaság csütörtökön.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) illegális hulladéklerakók felszámolását célzó - Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű - programjának keretében, közel négy és félmillió forintból végezték el a baranyai erdőségek megtisztítását, így összesen több mint 180 köbméternyi hulladékot szedtek össze - derül ki a társaság szerdai közleményéből.

Az akció során több mint harminc erdőrészletben, így a Mecsek nyugati és keleti részén lévő tájvédelmi körzetekben, Natura 2000 védelem alatt álló területeken végezték el az illegális gyűjtőhelyek felszámolását.

A leginkább szennyezettnek a Pécs, Komló, Kővágószőlős és Kővágótöttös, és Székelyszabar körüli erdők bizonyultak; a traktor- és autógumitól kezdve az építési törmelékig, a hűtőszekrénytől a háztartási hulladékig sok mindent találtak a hulladékgyűjtési akció során.

A közleményben kitértek arra, hogy a HulladékRadar nevű mobilalkalmazáson keresztül érkező lakossági bejelentések is segítették a lerakók felderítését.

A Mecsekerdő a további természetkárosítások megakadályozása érdekében nyolc vagyonvédelmi kamerát telepített a leginkább veszélyeztetett területekre, emellett nagy hangsúlyt fektet a lakosság tájékoztatására, a hulladék környezetbarát elhelyezésének lehetőségére, a hulladékudvarok népszerűsítésére - hívták fel a figyelmet a kommünikében.

Helyi hírekPécsKomló illegális hulladéklerakóhulladékgyűjtés