2024.04.25, Csütörtök
Nemes Csaba festőművész munkáiból nyílik kiállítás a pécsi kulturális negyedben
Illusztráció: pixabay.com

Nemes Csaba festőművész munkáiból nyílik kiállítás a pécsi kulturális negyedben

MTI

2021.10.15. 07:59

A tárlat csaknem száz művön keresztül mutatja be, hogy Nemes Csaba művészete milyen sokféle formát, témát ölelt fel az elmúlt évtizedekben.

Alakváltás címmel Nemes Csaba festőművész több mint harminc éve alakuló életművét bemutató kiállítás nyílt a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában csütörtökön - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A főként kortárs alkotók műveit bemutató galéria üzemeltetője, a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nkft. közleménye szerint a tárlat csaknem száz művön keresztül mutatja be, hogy Nemes Csaba művészete milyen sokféle formát, témát ölelt fel az elmúlt évtizedekben.

Nemes Csaba fotó alapú mediális műveinek karaktere a rendszerváltás utáni Magyarország világában gyökerezik, amikor átalakuló politikai élet, társadalom és gazdaság jellemezte a magyarok életét - írták. E korszak egzisztenciális dilemmái a művész festményein is visszatükröződtek, és témát adtak különböző sorozatainak.

A kiállítás magját két, az 1990-es évekre visszavezethető gondolatkör határozza meg. Az egyik, hogy az egyén miként találja meg azokat a fogódzókat, amelyekhez a személyiségét, a pályáját kötheti. Nemes Csaba számára ennek alapját az az új világ jelentette, amelyben Magyarországon megélhette a rendszerváltozás embere az információ, az utazás és a gazdálkodás szabadságát. A másik ilyen gondolatkör az "alakváltozás", amelyet az elmúlt évtizedekben életkörnyezetük megítélésében megéltek az emberek. Ezek a fogalmak és több szempontú értelmezéseik határozzák meg Nemes Csaba festészetét, és ezt mutatja be a kiállítás anyaga - áll a közleményben.

"A modernizmus formái, a hatvanas években generációjának öröksége, a hétköznapi városi környezet és az attól elrugaszkodott absztrakt kompozíciók festészetének visszatérő elemei, amelyek folyamatosan szembesítik a nézőt a múlt és a jelen összefüggéseivel és párhuzamaival - jellemezték a kommünikében Nemes Csaba munkásságát.

A tárlat az alkotásokon keresztül "egy összetett, sokrétegű tükröt tart a közel- és távolabbi múlt történéseit megélt nézőnek", továbbá a "festészet nyelvén utalásokkal, jelképekkel és képi kommentárokkal" segíti a nézőt az identitáskeresésben, az őt körülvevő világ megértésében - fogalmaztak.

A kiállítás - amelyről bővebb tájékoztatás az m21.pecsigaleriak.hu címen olvasható - november 28-áig látható a pécsi kultnegyed galériájában.

Helyi hírekPécsZsolnay Kulturális Negyedkiállításm21 Galéria