2024.04.18, Csütörtök
Bertók Gábor vezeti januártól a pécsi Janus Pannonius Múzeumot
Illusztráció: pixabay.com

Bertók Gábor vezeti januártól a pécsi Janus Pannonius Múzeumot

MTI

2021.11.17. 08:01

A közgyűjtemény korábbi igazgatójának, Csornay Boldizsárnak a megbízatása idén januárban járt le.

Az intézmény régész-főmuzeológusa, jelenlegi megbízott igazgatója, Bertók Gábor vezetheti 2022. január 1-jétől öt éven át a pécsi központú, megyei közgyűjteményi feladatokat ellátó Janus Pannonius Múzeumot (JPM) - döntött a fenntartó pécsi önkormányzat közgyűlése.

A nyáron kiírt pályázat lezárásáról zárt ülésen hoztak döntést a képviselők - tájékoztatta az MTI-t Lovász István jegyző. A közgyűjtemény korábbi igazgatójának, Csornay Boldizsárnak a megbízatása idén januárban járt le, utódját azóta két vezetői pályázaton kereste az önkormányzat - eredménytelenül.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere májusban közleményben közölte az MTI-vel, hogy - egy éven belül immár harmadik alkalommal - újra pályázatot írnak ki a JPM igazgatói posztjára. Ennek oka a városvezető kommünikéje szerint az volt, hogy egy tavaly szeptemberi kiírás eljárástechnikai problémák miatt eredménytelenül zárult, az idén februárban kiírt pályázat eredményét pedig megvétózta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.    

 A megvétózott második pályázat eredményeként a polgármester - a veszélyhelyzetben biztosított jogkörével élve - úgy döntött, hogy június 1-jétől öt éven át a JPM régész-főmuzeológusa, Bertók Gábor vezetheti az intézményt.     

A múzeumokra vonatkozó jogszabály alapján azonban az igazgatót akkor nevezhette volna ki az önkormányzat, ha ahhoz az emberi erőforrások minisztere egyetértését adja - mutatott rá korábbi tájékoztatásában a polgármester, hozzátéve, hogy a szaktárca államtitkára "megvétózta az új igazgató kinevezését, mégpedig mindenféle indoklás nélkül".     

Ebben a helyzetben - írta akkor Péterffy Attila - jogilag nem tehetett mást Pécs önkormányzata, mint hogy újabb vezetői pályázatot írt ki. Jelezte májusban azt is, hogy az újbóli pályáztatás idejére Bertók Gábort bízták meg a JPM igazgatói feladatainak ellátásával.

Helyi hírekPécsJanus Pannonius Múzeumfőigazgató-váltás