2024.03.05, Kedd
Egyetemi ápolóképzést és egészségügyi menedzserképzést indítanak Székelyudvarhelyen
Illusztráció: pexels.com

Egyetemi ápolóképzést és egészségügyi menedzserképzést indítanak Székelyudvarhelyen

MTI

2022.04.05. 08:19

A Pécsi Tudományegyetem immár a hatodik magyarországi partnere a SZÉK-nek.

Egyetemi ápolóképzés és egészségügyi menedzserképzés őszi indítását jelentették be pénteken Székelyudvarhelyen a Pécsi Tudományegyetem, a városban működő Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviselői.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője olyan álomnak tartotta a képzés beindítását, amire néhány éve még gondolni sem mertek a helyi szakemberek. Mint felidézte: a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban (SZÉK) 1998 óta, amikor még ő volt a város polgármestere, folyamatosan indultak egyetemi képzések magyarországi partnerintézményekkel közösen.

A Pécsi Tudományegyetem immár a hatodik magyarországi partnere a SZÉK-nek. Azt is megemlítette: a székelyudvarhelyi képzéseket mindig a magyarországi oktatási rendszerben akkreditáltatták, és segítették a végzősöket a diplomájuk honosításában. Ezzel szemben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyeteml (EMTE) román akkreditációt szerzett a képzéseinek.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumának tagja kijelentette: a legjobb szakemberekkel biztosítanak majd minőségi képzést, és ezzel nemcsak a magyarság ügyét, hanem Románia érdekeit is szolgálják, hiszen a betegségnek nincs nemzetisége. Arra is kitért, hogy a modellváltáson átesett Pécsi Tudományegyetem nemzeti hálózati centrumává válik.


Ágoston István, a Pécsi Tudományegyetem dékáni megbízottja elmondta: a koronavírus-világjárvány ráirányította a figyelmet arra, hogy egy ország akkor tud megküzdeni a kihívásokkal, ha jó egészségügye, magasan képzett egészségügyi szakdolgozói vannak. Hozzátette: az elindítandó képzések egy része távoktatásban, másik része jelenléti oktatásban indul, és számítanak a helyi szakemberekre is.

Verzár Zsófia, az egészségtudományi kar dékánhelyettese elmondta: Pécsen EU-támogatással sikerült létrehozni egy olyan MediSkillsLabot, amely intenzív terápiás szakemberek, aneszteziológusok képzését biztosítja. Hozzátette: hasonlót szeretnének Székelyudvarhelyen is létrehozni.

Újságírói kérdésre Szász Jenő tisztázta: az ősszel indítandó ápolói képzés magasabb fokú diplomát ad, mint a Székelyudvarhelyen jelenleg is zajló posztliceális képzés. Megoldandó feladatnak tekintette, hogy a román állami rendszerben működő posztliceális ápolóképzés végzősei úgy folytathassák a tanulást a pécsi egyetemi képzésen, hogy a tanulmányaik egy részét elismerik.

Ilyés Ferenc, a SZÉK vezetője újságírói kérdésre elmondta: a Felveteli.ro internetes oldalon április 20. után teszik fokozatosan közzé a szakok elindításával kapcsolatos közérdekű információkat.

Helyi hírekPécsi Tudományegyetemfelsőoktatásegészségügyápolóképzés