2024.03.19, Kedd
Megújult a világörökség részét képező Ókeresztény Mauzóleum Pécsen
Illusztráció: pixabay.com

Megújult a világörökség részét képező Ókeresztény Mauzóleum Pécsen

MTI

2022.06.27. 08:15

A Cella Septichora, azaz a járófelszínen üvegtetővel fedett hétkaréjos temetkezési épület teljes gépészete megújul, gondoskodnak a szigetelési feladatok elvégzéséről, míg a pécsi Apáca utca 8. szám alatti örökségvédelmi építmény védelmét is elvégzik.

Befejeződött a világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója Pécsen. A műemlék fejlesztését egy csaknem 900 millió forintos támogatással járó európai uniós pályázat részeként valósították meg.

Csúcs Zoltán, a beruházó Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatója az átadóünnepségen elmondta: a mintegy 284 millió forintba kerülő munkálatok során új, modern fogadóépületet emeltek a római kori mauzóleum fölé, a könnyebb megközelíthetőség érdekében tereprendezést hajtottak végre és modernizálták a műemlék gépészetét.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a pécsi székesegyháztól délre, a Szent István tér sarkán elhelyezkedő Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója mellett a 2017-ben elnyert pályázat keretében másik két pécsi világörökségi helyszín is megújul rövidesen.

A Cella Septichora, azaz a járófelszínen üvegtetővel fedett hétkaréjos temetkezési épület teljes gépészete megújul, gondoskodnak a szigetelési feladatok elvégzéséről, míg a pécsi Apáca utca 8. szám alatti örökségvédelmi építmény védelmét is elvégzik a forrásból.

Zag Gábor, Pécs alpolgármestere kiemelte, hogy a mauzóleum kulturális, történelmi és turisztikai szempontból is kiemelkedően fontos városi helyszín, bemutathatóságának fejlesztése ezért kulcskérdés volt.

Hummel Márk, a fenntartó Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője emlékeztetett: Pécs római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a római birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét.

A Világörökség Bizottság értékelése szerint a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető és annak festett sírkamrái építészeti és művészeti szempontból is egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

A baranyai megyeszékhelyen 1782 óta több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint nagyobb méretű temetői épület került elő. Egy részük festett, belső tereiket bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszítették, ami tovább növeli egyediségüket, egyetemes kulturális értéküket.

A 2005/2006-ban végzett ásatásokat követően a korábban már bemutatott, és az újonnan feltárt emlékeket a 2007-ben megnyílt Cella Septichora Látogatóközpont fogja össze.

A nagyrészt helyreállított, ezért látogatható föld alatti és a földfelszíni építmények megőrizték a késő római temető hangulatát. Az érdeklődők a falképeken keresztül nemcsak a késő római kori kereszténység eszmeiségéhez kerülhetnek közel, hanem láthatják azt is, hogy az új vallás nem sokkal elterjedése után milyen páratlan művészeti alkotásokat inspirált.

Helyi hírekPécsÓkeresztény Mauzóleumfelújítás