2024.03.19, Kedd
Fenntarthatóbb termálvízkezelést tesz lehetővé a Mecsekérc Zrt. vezetésével kifejlesztett új technológia
Illusztráció: pixabay.com

Fenntarthatóbb termálvízkezelést tesz lehetővé a Mecsekérc Zrt. vezetésével kifejlesztett új technológia

MTI

2022.07.03. 08:17

Egyedülálló technológiai fejlesztés valósult meg, amely segíti a termálvizek védelmét a geotermikus energiatermelés fenntarthatóbbá tételével.

Hatékonyabb, fenntarthatóbb és környezetkímélőbb lehet a termálvizek kezelése egy új technológiának köszönhetően, amelyet a Mecsekérc Zrt. vezetésével, a Rotaqua Kft., a Kőmérő Kft., valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) partnersége mellett fejlesztettek ki - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény.

Közleményükben azt írták, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem 1,5 milliárdos támogatásával megvalósuló program keretében egyedülálló technológiai fejlesztés valósult meg, amely segíti a termálvizek védelmét a geotermikus energiatermelés fenntarthatóbbá tételével.

Ismertették: a geotermikus energiatermelés során a földtani tározókból kinyert termálvizet ugyanazon vízadóba sajtolják vissza. A szakemberek e folyamat hatékonyabbá tétele érdekében dolgoztak ki egy hosszú távon is működőképes rendszert a program keretében.

A tájékoztatás szerint a fejlesztés eredményét főként a geotermikus energia fűtési célú hasznosítását végzők -  többek között üvegházi kertészettel foglalkozó agrárvállalkozások, települések és közintézmények és más gazdasági vállalkozások - alkalmazhatják.

Kiemelték, hogy a fejlesztés a földtudományi iparban dolgozók álláshelyeinek megtartását, míg a megújulóenergia-ágazatban tevékenykedők számának növelését szolgálja,  és hozzájárul a hazai termálvízkincs megőrzéséhez, fenntartható hasznosításához, valamint a geotermikus energia környezettudatos termeléséhez.

Az 1955 és 1997 között uránérc-bányászattal foglalkozó Mecsekérc kiemelt szakmai területe a geotechnika, a geológia, a hidrogeológia, a geofizika, a geodézia, az energetika, a környezetvédelem és rekultiváció, illetve a térképészet és a talajmechanika.

A nyilvános cégadatok szerint a 120 dolgozót foglalkoztató Mecsekérc Zrt. 2021-ben több mint 3,73 milliárd forint nettó árbevételt ért el 35 millió forint nyereség mellett. Tavalyelőtt 1,5 milliárd forintos nettó árbevétele és 567 millió forintos vesztesége keletkezett.

Helyi hírekPécsMecsekérc Zrt.Pécsi Tudományegyetemgeotermális energia