2024.03.19, Kedd
Hogyan lehet Pécsett tartani a képzett fiatalokat?
Illusztráció: pixabay.com

Hogyan lehet Pécsett tartani a képzett fiatalokat?

Pécs MJV Önkormányzata

2022.09.25. 08:11

A munkahelyteremtés és a munkahelymegtartás volt a középpontban azon az önkormányzat által szervezett szakmai fórumon, amelyen tucatnyi pécsi szolgáltatóközpont vezetői és több egyetemi kar képviselői vettek részt. A felsőoktatásból kikerülő, képzett fiatalok helyben tartásához szakmai karrierutakat és jó kereseti lehetőséget kínáló munkahelyekre van szükség – ilyen munkahelyek bevonzásához viszont elérhető munkaerőre.

A szolgáltatóközpontok (SSC-k) súlya évek óta növekszik a pécsi gazdaságban. Ezeknek a cégeknek a vezetői – köztük az Aldi, a Viessmann és a Deutsche Telekom IT Solutions – találkoztak az önkormányzat által szervezett workshopon, ahol a szektor foglalkoztatási kihívásai kerültek szóba.

A rendezvényre a TOP-6.8.2-16-PC1-2018-00001 azonosítószámú, Pécs Paktum II. projekt keretein belül került sor. Ennek a célja a város és közvetlen vonzáskörzete foglalkoztatási helyzetének a javítása, részben az álláskeresők munkához jutásának támogatásával, részben a befektetések és a munkahelyteremtés ösztönzésével. Utóbbi tevékenység egyik kulcsfeladata minőségi, jó kereseti lehetőségeket és perspektivikus karrierutakat biztosító munkahelyek létrehozása a városban, amelyek alkalmasak a képzett fiatalok helyben tartására. Ebben a feladatban fontos szerep hárul az SSC-kre, hiszen ezek a cégek jellemzően képzett, nyelveket beszélő fiataloknak kínálnak pozíciókat.

Új cégek Pécsre csábításához vagy a meglévők létszámbővítéséhez azonban nélkülözhetetlen, hogy a városban maradjon a képzett munkaerő, akikre építeni tudnak. Több ezer pécsi kötődésű ember él a fővárosban vagy külföldön – az önkormányzat által tavaly elvégzett országos felmérés eredményei alapján ők jellemzően a magasabb fizetés és a jobb karrierlehetőségek miatt távoztak. Ennek ellenére a többségük jelezte, megfelelő feltételek esetén szívesen visszaköltözne a városba. Az önkormányzat és a cégek előtt álló legnagyobb kihívás ezeknek a feltételeknek a biztosítása, hogy minél többen térjenek vissza a városba és tudásukkal erősítsék a helyi gazdaságot.

A találkozón elhangzott, hogy az SSC szektor terjeszkedésének, valamint a közelmúltban a városba költöző vagy létszámot bővítő ipari és informatikai cégek erőfeszítéseinek köszönhetően egyre több magas szakmai színvonalú állást tudnak kínálni helyben. A különféle mérnökök, szoftverfejlesztők, nyelveket beszélő gazdasági vagy más szakemberek ma már könnyen tudnak maguknak helyben valódi perspektívát nyújtó munkahelyet találni. A főváros és a külföld elszívó ereje azonban nem csökken, a Covid-járvány alatt elterjed távmunka-megoldások pedig további kihívásokat állítanak a helyi vállalkozások elé. A munkahelyteremtésben és a beruházásösztönzésben érdekelt szereplők együttműködésével azonban hosszú távon minden szereplő nyerhet.

Helyi hírekPécsfoglalkoztatásgazdaságworkshopmunkaerő