2024.03.28, Csütörtök
Kutatók éjszakája - Csaknem kétszáz program a Pécsi Tudományegyetem kutatóhelyein, laboratóriumaiban
Illusztráció: pixabay.com

Kutatók éjszakája - Csaknem kétszáz program a Pécsi Tudományegyetem kutatóhelyein, laboratóriumaiban

MTI

2022.09.28. 07:57

A programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket.

Csaknem kétszáz programmal, egyebek mellett műtők, laboratóriumok és kutatóhelyek bemutatásával várja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptember 30-án, pénteken a Kutatók éjszakáján - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Mint azt a PTE közleményében írták, az esemény keretében az orvosi karon egyebek mellett a csontkamrák és koponyaházak kulturális, tudományos hátterét ismerhetik meg az érdeklődők képes bemutatóval, de a gyógyszerkutatások során keletkezett véletlen felfedezésekről is érdekességeket tudhatnak meg a látogatók.

A bölcsészkaron többek között a francia idegenlégió magyar vonatkozásiról, a flow-kutatásokról lesz szó, míg az egészségtudományi karon a szakszerű elsősegélynyújtást ismerhetik meg a látogatók, de az eseményeken lesz lehetőség interaktív mikroszkópos vizsgálatok elvégzésére is.

A gyógyszerésztudományi karon a gyógynövényekből készíthető illóolajok és a feledékenység biológiájának rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, míg a PTE Klinikai Központjában (KK) a "gyilkos molekulákról" lesz szó, így a klinikai toxikológiával ismerkedhetnek meg a látogatók, akik azt is megtudhatják, miként készülnek a fogszínű tömések, s milyen az igazi vészhelyzet, azaz mi történik a sürgősségi osztály falai között.

A közgazdaságtudományi karon a sikeres munkavállalás titkait fedik fel és a bolti vásárlásokat a szemmozgás alapján vizsgáló Eye Tracking kutatásokba is bevezetik az érdeklődőket.

A természettudományi karon az naprendszerünket az élet feltételeinek szemszögéből mutatják be, de meghökkentő fizikai kísérleteket is megtekinthetnek a program résztvevői.

A PTE KK Szentágothai János Kutatóközpontjában az aktualitások iránt érdeklődők megtudhatják, miként zajlik a "denevér- és vírusvadászat a világ trópusain", illetve, hogy a sejtek miként kommunikálnak egymással, míg a PTE 3D nyomtatási központjában a jövő technológiáját lehet közelebbről szemügyre venni.

A PTE leginkább a tizen- és huszonéves látogatókra számít, ugyanakkor beharangozó szerint a programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a kisgyerekektől a legidősebbekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket, részt vehet valós kísérletekben.

A részletes programok, a részvételi feltételek a kutatokejszakaja.pte.hu oldalon olvashatók.

Helyi hírekPécsPécsi TudományegyetemkutatásKutatók Éjszakája