2024.05.18, Szombat
Pécs díszpolgára lett Uhrik Teodóra táncművész
Illusztráció: pixabay.com

Pécs díszpolgára lett Uhrik Teodóra táncművész

MTI

2022.09.04. 16:27

2017 óta a Pécsi Balett ügyvezetőjeként dolgozik.

Pécs díszpolgára címmel tüntették ki Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas táncművészt, a Pécsi Balett alapító tagját, jelenlegi ügyvezető igazgatóját a város napja alkalmából megtartott ünnepi közgyűlésen - közölte a tánctársulat az MTI-vel.

Azt írták: Uhrik Teodóra neve elválaszthatatlan a pécsi tánctársulattól, hiszen Magyarország első modern balettegyüttesének alapító tagjaként több mint hat évtizede dolgozik a társulat kötelékében, ez idő alatt pedig csaknem harminc évet töltött aktív, folyamatos táncművészeti munkával, miközben három és fél évtizeden át pedagógusként a Pécsi Művészeti Gimnáziumban is dolgozott.

A kommünikében kiemelték, hogy magas fokú művészi érzékenysége és technikai tudása, előadóművészi tehetsége, színészi képességei hosszú évtizedekre a társulat meghatározó tagjává tették: 1967-1989 között a Pécsi Balett magántáncosa volt, majd országos szinten a szakterület egyik legjobbjaként elismert, kiváló táncpedagógusként működött újabb évtizedekig - írták.

Kiemelték: táncművészi és táncpedagógusi tevékenysége közismerten etalon a magyar színházi életben, ennek megfelelően részt vett az alapfokú és a középfokú táncművészeti oktatás központi programjának létrehozásában és a szakmai vizsgakövetelmények összeállításában.

Kitértek arra, hogy egykori növendékei megtalálhatóak az ország legjelentősebb balett- és táncegyütteseiben Magyarországon és külföldön is.
Táncművészi és táncpedagógusi karrierjét követően, 2017 óta a Pécsi Balett ügyvezetőjeként dolgozik.

A baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése a táncművészet területén végzett kiemelkedő munkásságáért és a város kulturális életében betöltött meghatározó szerepének elismeréseként adományozta a díszpolgári címet Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas, érdemes művész táncművésznek, aki a laudáció szerint "a magyar táncművészet egyik legmeghatározóbb személyisége, Pécs kulturális-művészeti életének ikonikus alakja".

Helyi hírekPécsPécsi Balettdíszpolgár