2024.04.19, Péntek
Soltra Elemér alkotásaiból nyílik kiállítás Pécsen
Illusztráció: pixabay.com

Soltra Elemér alkotásaiból nyílik kiállítás Pécsen

MTI

2022.11.09. 07:58

Az alkotó absztrakt művészetének legjelentősebb, autonóm darabjai azok a fekete és fehér, sötét és világos színek drámai kontrasztjára alapuló képek, melyeken egymásra halmozott, préselt, gyűrődő, tömörített motívumok katasztrófapillanatait látjuk.

Soltra Elemér (1922-2013) festőművész, grafikus munkáiból nyílik átfogó kiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban november 10-én - közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

A Baranya megyei közgyűjteményi feladatokat ellátó intézmény tájékoztatása szerint a Lírai absztrakció és A tavasz tizenhét pillanata címmel nyíló - a JPM, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, a pécsi önkormányzat és magánemberek gyűjteményéből álló - tárlat a festő életművét mutatja be új szemszögből.

Közölték: a művész absztrakt festői életműve egy rövid periódus terméke az 1960-as évek végéről és az 1970-es évek elejéről, de az alkotások együttes, koncentrált erejét legyengítette a művész sokirányú művészi munkássága.

A szocreál és realisztikus rajzok, akvarellek, rézkarcok, freskók, mozaikok és festmények, majd később a legnagyobb hangsúlyt kapott érmék és plakettek, miközben a képzőművészeti kreativitás technikailag kvalitásos sokoldalúságát jelezhették, voltaképpen szétszórták - a minden stílusirányzatot adaptáló rajztanári hivatással együtt - absztrakt festményeinek magas színvonalú, az életműből önállóként kiemelhető energiáit.

Mint írták, Soltra absztrakt képeinek lehetőségét és legfőbb inspirációját Martyn Ferenc hatása jelentette, mely közvetlenül megjelenik a Kő és víz sorozat képein, ahol a természetből vett motívumokat imitáló foltfestés statikus és dinamikus ellenpólusaival utal a biomorf alakzatokkal komponáló mesterre.

Az alkotó absztrakt művészetének legjelentősebb, autonóm darabjai azok a fekete és fehér, sötét és világos színek drámai kontrasztjára alapuló képek, melyeken egymásra halmozott, préselt, gyűrődő, tömörített motívumok katasztrófapillanatait látjuk - olvasható a kommünikében.

A tárlat a művész absztrakt képeinek realisztikus ellenpólusaként mutatja be a művész női aktokat ábrázoló 17 erotikus rézkarcát, mely összefoglaló címével - A tavasz tizenhét pillanata - az egykor kényszerűen népszerű szovjet TV-sorozatra utalva finom iróniával viszonyul létrejötte, az 1970-es évek szürkén erotikátlan korszakához - közölte a JPM.

A csütörtökön délután öt órakor megnyíló kiállítás 2023. január 31-ig tekinthető meg hétfő kivételével minden nap a Modern Magyar Képtár pécsi, Papnövelde utcai épületében.
A tárlatról bővebb tájékoztatás a jpm.hu oldalon olvasható.

Helyi hírekPécsModern Magyar Képtárfestőművészkiállítás