2024.04.25, Csütörtök
Betegadatokkal kapcsolatos fejlesztéseket hajtottak végre Pécsen csaknem kétmilliárd forintból
Illusztráció: pixabay.com

Betegadatokkal kapcsolatos fejlesztéseket hajtottak végre Pécsen csaknem kétmilliárd forintból

MTI

2022.12.17. 09:43

Az érkező információkból a mesterséges intelligencia segítségével jöhetnek létre új kutatási eredmények, és az adatok hozzájárulhatnak új gyógyszerek és új, akár személyre szabott gyógyítási módszerek kifejlesztéséhez.

Új gyógyszerek és gyógyítási módszerek kifejlesztését és egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos adatok feldolgozását segítő informatikai rendszert alakított ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egy informatikai vállalattal.

A PTE az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 1,86 milliárd forintos támogatásával megvalósuló fejlesztéssel - amelyben a felsőoktatási intézmény mellett az E-Group ICT Software Informatikai Zrt. vett részt - olyan új informatikai rendszer jött létre, amely begyűjti és rendszerezi a PTE klinikáin képződő valamennyi adatot, és biztosítja ezek kutatási célú felhasználását, hasznosítását.

Közölték: az érkező információkból a mesterséges intelligencia segítségével jöhetnek létre új kutatási eredmények, és az adatok hozzájárulhatnak új gyógyszerek és új, akár személyre szabott gyógyítási módszerek kifejlesztéséhez.

A PTE klinikai központjában működő, 21 szerverből álló informatikai rendszer lehetőséget nyújt az oktatás és a kutatás hatékonyságának javítására, és ezáltal a betegellátás támogatására is.

Korábban az egyetem a projekttel kapcsolatban jelezte: remélik, hogy a fejlesztés nemcsak a magyarországi, hanem a környező országok egészségügyi intézményeinek is prototípusként szolgál majd.

Helyi hírekPécsi TudományegyetemKlinikai Központadatbázisinformatikamesterséges intelligencia