2024.03.19, Kedd
Hallgatók képzőművészeti alkotásait bocsátják árverésre Pécsen
Illusztráció: pexels.com

Hallgatók képzőművészeti alkotásait bocsátják árverésre Pécsen

MTI

2022.12.04. 08:22

Az Aukció 2022 - jelenleg az egyetem tulajdonát képező - alkotásainak árveréséből befolyó összeg kisebb részben az alkotókhoz, jelentősebb hányadban a művészeti karhoz kerül eszközfejlesztési célokkal.

A pécsi egyetem művészeti karának archívumából és a jelenlegi hallgatók munkáiból válogatott, több mint negyven képzőművészeti alkotást bocsátanak árverésre december 9-én a baranyai megyeszékhelyen - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A hagyományteremtő szándékkal idén először, a pécsi Kodály Központban zajló, kiállítással egybekötött árverés kínálatában festmények, grafikák, szobrok, kisplasztikák, designtárgyak szerepelnek - írták az intézmény közleményében.

Az árverés célja megszólítani a képzőművészet világára nyitott embereket azért, hogy legyen bizalmuk a fiatal alkotók és a műfaji kísérletek iránt, továbbá a fiatal alkotókat szeretnék segíteni a rendezvénnyel, hogy ők jobb esélyekkel indulhassanak a művészeti piacokon való megmérettetésben.

A gyűjteményt ismertetve közölték: ma már jegyzett és több, pályája elején lévő, feltörekvő képzőművész hagyományos és modern technikákkal készült munkáira lehet licitálni.

A közleményben Bódis Józsefet, az Aukció 2022 ötletadóját, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökét idézve kiemelték: a rendezvény előkészítésébe a művészettörténet, elmélet, a múzeumi- és galériahálózat és a kereskedelmi szcéna meghatározó kurátorait is bevonták, hogy a lehetőségek szerint minél inkább képesek legyenek a kortárs művészetekre nyitott polgárokat, vásárlókat, művészetpártolókat megszólítani.

Az Aukció 2022 - jelenleg az egyetem tulajdonát képező - alkotásainak árveréséből befolyó összeg kisebb részben az alkotókhoz, jelentősebb hányadban a művészeti karhoz kerül eszközfejlesztési célokkal - közölték.

Az aukció kiállításának anyaga személyesen a pécsi Kodály Központ F08-as termében tekinthető meg december 9-én 10 órától, maga az aukció pedig aznap 17 órakor kezdődik ugyanott.

Az aukciós tételek listája, paraméterei és az árverési feltételek elérhetők az alábbi linken: https://drive.google.com/file/d/1GblX_AmW4u58ayflpMxlaz8tYwnQ0ENR/view

Helyi hírekPécsi Tudományegyetemképzőművészetárverés