2024.07.18, Csütörtök
Megszavazták: 1,2 milliárd forintos beruházással fejlesztik a pécsi tv-torony környezetét
Illusztráció, unslpash.com

Megszavazták: 1,2 milliárd forintos beruházással fejlesztik a pécsi tv-torony környezetét

MTI

2023.02.22. 15:05

Még idén megvalósulhat a pécsi tv-torony környezetének fejlesztése egy önrészt nem igénylő, 1,2 milliárd forintos európai uniós pályázatnak köszönhetően. A beruházással kapcsolatos támogatási szerződés megkötéséről a kedden ülésező közgyűlés döntött

Az önkormányzat korábban online felmérésen kérte ki a helyiek véleményét arról, hogy milyen funkcióval töltsék meg a város felett magasodó 535 méteres hegy, a Misina csúcsán lévő torony leromlott állapotban lévő környezetét, miután az előző városvezetés idején európai uniós forrást nyert a terület fejlesztésére önkormányzat.

A szavazás honlapja szerint a legtöbb voks a természetjárók és a sportolni vágyók igényeit szolgáló mozgás- és túraközpont létrehozására érkezett.

A tervek szerint a jelenleg romos egykori Misina Étterem felújításával háromszintes épület jön létre öltözőkkel, vizesblokkokkal, sporteszközkölcsönzővel, kávézóval, kilátóterasszal, "lombkorona-stéggel", a terepszinten pedig helyet kap egy felnőtteknek szóló kültéri edzőrész, játszótér.

Tavasszal már el is kezdődhet a beruházás

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 1,2 milliárd forintos forrásából megvalósuló beruházás a keddi közgyűlésen tárgyalt támogatási szerződés szerint tavasszal kezdődhet el, és a fejlesztéseknek az év végéig be kel fejeződniük.

Az ülés közben a pécsi önkormányzat közleményt adott ki, amelyben azt írták: bár az elszabadult energiaárak miatt jelentős mértékben emelkedett a pécsi vásárcsarnok üzemeltetési költsége, az önkormányzat mind a bérlőktől, mind az üzemeltető Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-től átvállalja a többletköltségeket és "csaknem 38 millió forinttal támogatja a csarnok idei működését, ezen belül 10,5 millió forintot hagy az árusok zsebében 2023-ban".

Az ülés elején a város címerével, a polgármester arcképével és vagyonnyilatkozatában szerepeltetett aranytömbjeinek illusztrációjával, valamint a "2048-ig fizetik a pécsiek a 16 milliárdos Péterffy-adósságot" felirattal ellátott, készpénzhez hasonló papírlapokat helyeztek el a várost vezető ellenzéki koalíció képviselői elé. A Fidesz frakciója korábban közleményt adott ki, amelyben azt írták: "Péterffy Attila három és fél éve alatt mintegy 10 milliárd forintnyi hitelt hívott le a város az Európai Beruházási Banktól (EIB), amelynek visszafizetése kamatokkal együtt 16 milliárdnyi terhet ró a jövőben Pécs lakosságára, amelyet még 2048-ban, 25 év múlva is fizetni fognak a pécsiek".

Az ülésen az ellenzékben lévő Fidesz frakcióvezetője - több képviselőtársával együtt - nehezményezte, hogy a délutáni órákban Péterffy Attila félbeszakította az ülést, és több képviselőtársával a DK a város másik részén zajló nagyrendezvényére távozott, s a jelzett fél óra helyett csak másfél óra múlva folytatódhatott a közgyűlési munka.

Csizmadia Péter szerint a városvezetőt azért fizetik, hogy a pécsi közgyűlésben dolgozzon, ő mégis "fontosabbnak tartotta, hogy kezet fogjon Gyurcsány Ferenc feleségével és különböző pártalkukat egyengessen el" - mondta, hozzátéve: a polgármester saját érdekeit előtérbe helyezi a pécsiekével szemben, ezért szégyellnie kell magát. Péterffy Attila úgy reagált: a rendezvényen "megkérte Dobrev Klárát, hogy tegyen a pécsiekért".

Helyi hírekPécsPécsi tv-toronyfejlesztés