2024.04.19, Péntek
Széleskörű együttműködés kezdődik a Körber Hungária és a pécsi egyetem természettudományi kara között
Kép: pte.hu

Széleskörű együttműködés kezdődik a Körber Hungária és a pécsi egyetem természettudományi kara között

MTI

2023.02.09. 11:43

Egyebek mellett informatikai kurzusokkal, szakmai gyakorlati helyekkel és egy tanterem modernizálásával támogatja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Karán folyó oktatói munkát a Körber Hungária Gépgyártó Kft.

Az egyetem és a vállalat közötti, az oktatás, a kutatás, az innováció, az infrastruktúra-fejlesztés és a munkaerő-utánpótlás területeit érintő együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a kar és a vállalat vezetői Pécsen.

A megállapodás értelmében a Körber informatikai szakmai gyakorlati programot indít, a vállalat szakemberei tartanak továbbá nagyvállalati IT-megoldásokat és vállalatirányítási rendszert bemutató kurzusokat, tematikus szakmai előadásokkal egybekötött üzemlátogatásokat, továbbá a cég dolgozói vállalják diplomamunkák, tudományos diákköri dolgozatok témavezetését és bírálatát is.

Az egyetemi infrastruktúra fejlesztésében is részt vállal a cég. Ahogy ez két másik PTE-s karon már megtörtént, idén a természettudományi karon is felújítanak, digitális eszközökkel szerelnek fel egy előadótermet a vállalat anyagi áldozatvállalása mellett.

Zalay Buda, a vállalat HR és kommunikációs szegmensvezetője a csütörtöki rendezvényen azt mondta: a hallgatók körében nagy népszerűségnek örvendenek a valós tapasztalatokon alapuló kurzusaik és a gyakorlati lehetőségek, a vállalat több alkalommal az ezeken részt vevő fiatalok közül választ új munkatársat soraiba.

A kar dékánja, Trócsányi András várakozásai szerint a vállalatnál meglévő szakmai és piaci ismeretanyag tudományos közegbe integrálásából mind a hallgatók és az intézményegység, mind a vállalat profitálni fog a jövőben.

A mostani együttműködés azt követően jött létre, hogy a vállalat és az egyetem vezetői január végén kötöttek a kutatás-fejlesztést, a hallgatók elhelyezkedését és a szakember-utánpótlási célokat szolgáló megállapodást, és hozták létre az úgynevezett PTE-Körber Campus Kompetencia Központot ezzel is erősítve a közöttük oktatási, foglalkoztatási és innovációs téren fennálló kapcsolat erősítését.

Akkor az eddigi eredmények kapcsán a vállalat vezetői közölték: évente közel 100 egyetemista vesz részt a Körber gyakornoki programjaiban, duális képzésekre pedig évente rendszerint 25-30 főt fogadnak, továbbá szemeszterenként 200 diáknak biztosítanak hegesztés- és méréstechnikai gyakorlatot a gyárban. A közös munka során a PTE is tart képzéseket neves oktatók bevonásával a Körber munkatársai részére.

A korábban főként dohányipari gépek gyártásával, alkatrészellátásával, ma már nagyobb részben a gyógyszeripar kiszolgálásával, papíripari eszközök gyártásával foglalkozó Körber Hungária Gépgyártó Kft. - korábbi nevén Hauni Kft. - Pécs és Baranya vármegye egyik legnagyobb iparvállalata.

A társaság anyavállalata, a hamburgi székhelyű Körber Technologies GmbH több mint húsz országban, több mint száz telephellyel és 12 ezer alkalmazottal van jelen.

A magyarországi leányvállalat az egykori Sopianae Gépgyár csarnokainak és gépeinek megvásárlása után 210 alkalmazottal kezdte meg működését 1994-ben. Az elmúlt tíz évben a vállalat több ütemben bővítette üzemterületét, az utóbbi években dolgozói létszámuk 900 és 1100 között mozgott, jelenleg is 1000 felett van.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a mintegy ezer embert foglalkoztató Körber Hungária Gépgyártó Kft. 2021-ben 103 millió euró nettó árbevételt és 0,5 millió euró adózás utáni eredményt ért el. Egy évvel korábban 80 millió euró árbevétel mellett 1,1 millió euró volt a nyeresége.

Helyi hírekPécsPécsi TudományegyetemoktatásKörber Hungária