2024.06.15, Szombat
Agykutatás hete - Különleges programok Pécsen
Kép: agykutatashete.hu

Agykutatás hete - Különleges programok Pécsen

MTI

2023.03.11. 10:00

Az emberi agy működésébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők változatos programokkal a március 13. és 19. között megrendezendő agykutatás hetén - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-t.

A hagyományos nemzetközi programsorozat magyarországi rendezvényeinek szakmai koordinátora és - budapesti, szegedi és debreceni partnerintézményekkel együtt - szervezője idén a PTE Általános Orvostudományi Karának (ÁOK) transzdiszciplináris kutatások intézete.

Mint írták, idén Pécsen, Szegeden, Budapesten és Debrecenben lesznek programok, így a rendezvénysorozat részeként több laborlátogatást, szakmai előadást, valamint interaktív bemutatót rendeznek az érdeklődőknek.

Pécsen kerekasztal-beszélgetéseken kaphatnak bepillantást a résztvevők a függőségek világába, ideértve a szex, a játék vagy akár a közösségi média addikciós hatásait, de szakemberek társaságában boncolgathatják azt is, mit és miért látnak az emberek szépnek, milyen szerepet játszik az agy a párválasztásban.

A programokon az agykutatás és a természetgyógyászat kapcsolatáról is hallhatnak majd az érdeklődők, továbbá megismerkedhetnek a flow kutatás eredményeivel is - sorolták.

A PécsZoo programja az érzékelés izgalmas témáját járja körül, a PTE 3D nyomtatási és vizualizációs központja, a PTE ÁOK élettani intézetének interaktív programjai és a Zebrahal labor pedig vezetett előadásokkal várja a tudomány eredményei iránt érdeklődőket.

Az általános iskola felsősei, illetve a középiskolás diákok rajzait "Mesterséges intelligencia vs. emberi agy" témakörben várják a szervezők.

A pécsi és az ország más részein tartandó programokról részletesen a www.agykutatashete.hu weboldalon, illetve az agykutatás hete 2023 Facebook-esemény oldalán lehet tájékozódni.

Az agykutatás hete programot csaknem 30 évvel ezelőtt indították útjára. A rendezvény igyekszik összefogni mindazon tudományterületek eredményeit, kutatási irányait és lehetséges vetületeit, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a neurológia, illetve a neurobiológia területéhez, ugyanakkor közelebb hozza, elérhetővé teszi a társadalomnak ezen diszciplínák eredményeit - olvasható a PTE közleményében.

Helyi hírekPécsÁltalános Orvostudományi KarPTEPTE-ÁOKkutatás