2024.07.18, Csütörtök
Pécsi tematikával is bővül a Magyar Nemzeti Bank új emlékérme-sorozata
Kép: penzmuzeum.hu

Pécsi tematikával is bővül a Magyar Nemzeti Bank új emlékérme-sorozata

MTI

2023.06.04. 10:00

Jövőre tizenöt témában 27 emlékérem kibocsátását tervezi a Magyar Nemzeti Bank (MNB), három arany, kilenc ezüst és négy önálló színesfém emlékérme szerepel a 2024. évi emlékérme-kibocsátási programjában - közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.

A jegybank közleménye szerint nyolc korábban megkezdett, népszerű emlékérme-sorozat folytatódik.

A Középkori magyar aranyforintok elnevezésű sorozat V. László aranyforintja tematikában bővül új érmékkel, köztük az év legértékesebb arany érméjével. Az Árpád-házi magyar szenteket felvonultató arany emlékérme-sorozat új tagja Árpád-házi Szent Kinga előtt tiszteleg.

Az ezüst emlékérme-sorozatok közül a hazai vármegyéket és vármegyeszékhelyeket ismertető, a standardnál nagyobb átmérőjű ezüst emlékérme-sorozat Pécs tematikával bővül.

A Magyar származású Nobel-díjasok sorozat részeként Oláh György kémikus és Herskó Ferenc orvos, biokémikus tiszteletére bocsát ki az MNB ezüst emlékérmét - emelte ki a közlemény.

Közölték: olyan népszerű színesfém sorozatok is folytatódnak egy-egy elemmel, mint a magyar pásztor- és vadászkutyafajták, illetve a magyar népmesék. A nemzeti emlékhelyeket bemutató érmesorok következő darabja a 800. évfordulóját ünneplő Pannonhalmi Bencés Főapátság tiszteletére jelenik meg. A Nemzeti Hauszmann Programot bemutató sorozatban a Főőrség épülete kerül emlékérmére. Továbbá ezüst emlékérme jelenik meg gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója alkalmából. A jegybank az alapítása centenáriumára szintén egyedi kialakítású érmével készül. Érme jelenik meg a legeredményesebb magyar versenyló, Kincsem születésének 150. évfordulója alkalmából.

Az MNB ezüst emlékérme kibocsátásával tiszteleg továbbá a nyilas rémuralom alatt közel száz zsidó életét megmentő Salkaházi Sára apáca előtt, születésének 125. és halálának 80. évfordulója alkalmából.

Emellett olyan világméretű sportesemények tiszteletére is megjelenik emlékérme, mint a jövőre megrendezésre kerülő XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok - írta a jövő évi érmekibocsátási terveiről a Magyar Nemzeti Bank.

Helyi hírekMagyar Nemzeti BankemlékérmePécs