2024.04.30, Kedd
Megkezdődött a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum felújítása
Fotó: illusztráció, magyarepitok.hu

Megkezdődött a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum felújítása

MTI

2023.07.21. 11:23

Elkezdődött a csaknem száz esztendeje alapított mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum állandó kiállításának felújítása. A munkálatokat a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjának hetvenmillió forintos támogatásának köszönhetően hajtják végre - tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.

A közlemény szerint a sokszínű Duna-parti várost, a Magyarországon élő délszláv népcsoportok kultúráját, a busójárás néphagyományát, a mohácsi csatát és a török-magyar együttélést is bemutató múzeum állandó tárlata négyszáz négyzetméteren újul meg a következő hónapokban.

A 2023 végéig zajló beruházás bontási munkálatokkal indult el a közelmúltban, a kiállítás felépítése, a terek berendezése, az interaktív eszközök beszerelése, valamint a tárgyak tisztítása és konzerválása ezt követően kezdődik.

Az állandó kiállítás megújítása során a kiállítás interaktív elemekkel bővül, míg a tárlatvezetést kamerás eszközzel, tabletre vagy telefonra telepített applikációval teszik élményszerűvé, de az épület látogatók által bejárható részét is átalakítják, továbbá iskolai tematikus tanórák, nyári tábori foglalkozások, vetélkedők megtartására teszik alkalmassá az intézményt.

Hasanovic-Kolutácz Andreát, a múzeum igazgatóját idézve kiemelték: a kiállítás megújítása olyan időszerű feladatok végrehajtását is lehetővé tette, mint egy időtálló arculat és egy korszerű weboldal kialakítása; utóbbi készítése is befejeződött, immár az új weboldal érhető el magyarul, angolul és horvátul.

A felújítások csak bizonyos épületrészeket érintenek, így a múzeum jelenleg is látogatható: ritkán látott műtárgyakat lehet megtekinteni a 100 év kincsei a Kanizsai Dorottya Múzeumban című időszaki kiállításon - olvasható a kommünikében.

Helyi hírek Mohács Kanizsai Dorottya Múzeummúzeumfelújítás