2024.05.09, Csütörtök

Önkormányzati bérlakás-fejlesztési projekt kezdődött Pécsen

pecs.hu

2023.07.15. 09:00

Az eredményes nyílt kivitelezői közbeszerzési eljárást követően 2022. június 28-án a munkaterület átadás-átvétellel megkezdődött a TOP-6.7.1-16-PC1-2020-00001 azonosító számú „Önkormányzati bérlakás-fejlesztés a pécsi Kolónia utcában” tárgyú projekt kivitelezése.

Magyarország Kormányának felhívására a Pénzügyminisztérium a megyei jogú városok önkormányzatai részére a „Megyei jogú városok leromlott városi területeinek rehabilitációja” tárgyban TOP-6.7.1-16 kódszámon pályázati felhívást tett közzé 2020 májusában. A közzétett felhívás alapján Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának mindösszesen 190 millió Ft támogatás lehívására volt lehetősége - számolt be róla a pecs.hu honlapján.

A konstrukció szociális önkormányzati bérlakások fejlesztését, a kapcsolódó környezeti infrastruktúra rendezését támogatja.

Mint ismert, az elmúlt mintegy 10 évben a fentihez hasonló (TIOP, DDOP) konstrukciók révén Pécsett 124 db szociális bérlakás újult már meg EU-s támogatással. A fejlesztések helyszínét a város leginkább elszegényedett része, a keleti városrész (Hősök tere és környéke, Pécs-Somogybányatelep, Rücker-akna, Pécsbányatelep) képezte.

Az Önkormányzat felkérésére a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2020. június 12-én nyújtotta be az „Önkormányzati bérlakás-fejlesztés a pécsi Kolónia utcában” című pályázatot, melyet a Közreműködő Szervezet TOP-6.7.1-16-PC1-2020-00001 azonosító számon befogadott. A tartalmi értékelést követően a projekt 2020. október 9-én, az Európai Szociális Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 190 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A kapcsolódó Támogatási Szerződés megkötéséről a koronavírus-járvány miatt – 2020. március 11-én közzétett – a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglaltak szerint a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva – született polgármesteri döntés.

A kivitelezéssel érintett terület Pécs keleti városrészében, György-telepen található, É-D-i hosszanti tájolással a Kolónia és a Füst utca között, az utcák végén, erdős terület szomszédságában. A terület kelet-nyugati irányban lejtős, a két utca között jelentős szintkülönbség van, amelyet támfalak építésével hidaltak át. A telek közvetlen környezete beépítetlen, a mellette lévő telket északról lényegében erdős terület határolja. Az egykori bányásztelep részeként épült, meglévő épület formai kialakítása megegyezik két korábbi fejlesztés, a Füst utcai és a Pék soron található épületek kialakításával.

A TOP-6.7.1-16-PC1-2020-00001 azonosító számú „Önkormányzati bérlakás-fejlesztés a pécsi Kolónia utcában” című projekt keretében a Kolónia utca végén elhelyezkedő leromlott állapotú 14. számú épületet újítják fel, és környezetét is rendezik. A szomszédságban lévő 16. számú épületet viszont romos és életveszélyes állapota miatt elbontják. A beruházás keretében az épületek környezetében található melléképületek, árnyékszékek és az idők során hozzáépítésként megjelenő toldalékok teljes egészében le lesznek bontva, így biztosítva helyet a főépületek bővítésének.

A 14. számú ingatlanon a fejlesztés során összesen négy darab lakás kialakítása fog megtörténni az év végéig. A lakásokba a nyugati oldalról lesz lehetőség a bejárásra, ahol az épület minden lakása egy új toldalékkal, egy konyhablokk kialakításával bővül. A fejlesztés által egyszobás lakásból 1 darabot fognak kialakítani, konyhával és új fürdőszobával. A tető- és födém szerkezetek teljes elbontása után az új tető hajlásszögének megemelésével a tetőtér is beépíthetővé válik. Ezzel a kialakítással 2 darab kétszobás lakás alakítható ki, kétszintes megoldással, szintén saját konyhával és fürdőszobával. Az épületben még 1 darab összkomfortos három szobás lakás kap helyet, amelynek harmadik szobája az egyszobás lakás tetőterébe nyúlik majd át. A projekt részeként a jelenlegi alagsori lakást teljes egészében felszámolják, hogy az alagsori helyiségekben minden új lakáshoz fatárolók kialakítására legyen lehetőség.

Alapvető cél a jelenlegi komfort nélküli lakások teljes komfortosítása, energetikai felújítása, közművesítése és a környezetük rendezése. A projekt lehetőséget ad még az épület külső homlokzatának, födémszerkezetének hőszigetelésére is, az épület energetikai minőségét korszerű műanyag nyílászárók is emelni fogják. A felújított, kibővített lakásokban fürdőszoba és WC helyiségekkel, valamint a konyha kialakításával is emelik a leendő lakók komfortját. Lakásonként lehatárolt udvarokat is kialakítanak a területen, amelyek drótfonatos kerítéssel, külön kiskapukkal fognak rendelkezni az épület nyugati oldalán.

A belső terek teljes körű felújításánál, a lakások kialakításánál egységes szempont volt, hogy minden lakás esetében azonos műszaki tartalom valósuljon meg. Minden beépített burkolat a lehető legköltséghatékonyabb megoldással fog elkészülni (pl.: egységes fehér csempeburkolat), továbbá a kivitelezés során figyelmet kell fordítani arra is, hogy a lehető legegyszerűbb berendezések és szaniterek legyenek beépítve a további egyszerű karbantartás és kezelhetőség érdekében.

Az épületekben jelenleg csak áramszolgáltatás működik. A felújítás során az épületek teljes közművesítése is megtörténik. A felújítást követően minden lakásba előre fizetős elektromos- és ivóvíz-mérőórákat építenek be, továbbá a szennyvíz és a csapadékvíz elvezetése is megoldódik a városi hálózatra történő rákötéssel. Az épület bővítésével keletkező többlet csapadékvizet a területen lévő, nyílt vízelvezető árokba vezetik majd, melyet a fejlesztés során szintén felújítanak.

Az épület megközelítése, illetve az utcák közötti átjárás a Kolónia utca felől acél lépcsőkön és épített tereplépcsőkön keresztül megoldott. Néhány helyen szükséges a lépcsők felújítása, amely szintén a projekt részét képezi. Az utcai támfal tetején lévő korlátot balesetvédelmi szempontok figyelembevételével újra kiépítik.

Az épületek kialakítása során vagyonvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni, ezért a földszinti ablakokra rács kerül, továbbá a külső terek kapcsán is vandálbiztos megoldásokkal készülnek el a fejlesztések.

A beruházás kivitelezése tervezetten 2023. november végéig tart.

Helyi hírekPécsbérlakás