2024.04.28, Vasárnap
Idén ismét Tanuló Város Fesztivált rendez Pécs
Kép: pecs.hu

Idén ismét Tanuló Város Fesztivált rendez Pécs

pecs.hu

2023.08.23. 09:00

A város az idei Pécsi Napok keretében megrendezi a 7. Pécsi Tanuló Város Fesztivált - olvasható a pecs.hu honlapján.

Mint írják, a fesztivál előzménye, hogy Pécs városa 2017-ben a Pécsi Tudományegyetem javaslatára beadott pályázatával elnyerte az UNESCO Global Learning City Award-ot, azaz a „Tanuló Város” díjat. Ennek eredményeként a város és az egyetem együttműködésében és támogatásával a Nevelők Háza Egyesület idén már hetedik alkalommal szervezi meg a rendezvénysorozatot. A fesztivál idei fő támogatói a Pécsi Tudományegyetem, Pécs város önkormányzata, valamint a Nemzeti Kulturális Alap.

A 7. Pécsi Tanuló Város Fesztiválra 2023. szeptember 21-től 23. között kerül sor, melynek mottója:

A tanulás öröme és haszna

A hatékony tudásmegosztás gazdasági, társadalmi/közösségi és környezeti dimenziói

Főbb helyszínek: Pécsett a belvárosban (Széchenyi tér, Kossuth tér és a Civil Közösségek Háza) és több városrészben, 2023. szeptember 21-22-23-án 10.00 – 18.00 óra között számos formában, tevékenységgel az élményszerű tanulásért a változó tanulási szokások alapján.

Az idei Tanuló Város Fesztivál témái:

  • Tegyük a tanuló várost okos és kreatív közösséggé/Science-shop program
  • Identitás – összetartozás – hagyomány
  • Környezet- és egészségfejlesztés

(100 NetZERO Cities – Pécs https://netzerocities.eu/ )

A PTE és Pécs Városa partnerségére alapozva idén három napon át számos szervezet és intézmény programján keresztül több mint 15 helyszínen fedezhetők fel a fenti témák. A gazdag kínálat zöme a tanulás és a tudásátadás gyakorlati példáira építve a felfedezéses és élményközpontú ismeretszerzést tárják a látogatók, résztvevők elé. A szervezők és a támogatók számára kiemelten fontos, hogy a kultúra városában az élményszerű tanulás legyen meghatározó az egyéni és közösségi tanulási formákban, melyek e város és térsége számára alapot és lehetőséget nyújtanak egy fejlődő, nyitott és reményeink szerint versenyképes közösség formálásához. A Pécsi Napok keretében idén is megszervezett Tanuló Város Fesztivál a partnerség és önkéntesség kiváló példája. A Fesztivál kialakulóban lévő programsorolója méltán tükrözi azt a sokféleséget és minőségi irányultságot, melyek a világ számos pontján az UNESCO globális tanuló városait jellemzik Pécstől Corkig, vagy éppen Bristoltól Pekingig.

A Smart City/Okos Város programban megvalósuló Science Shop (Kossuth tér) célja közel hozni fiatalokhoz a digitalizáció révén erősödő tudományos és technológai innovációk gyakorlati példáit. Feltárul annak valósága, hogy a tudományos ismeretek elsajátítása egyszerre öröm és haszon.

A fesztiválon történő részvételre az alábbi linken lehet regisztrálni:

http://ptf.ckh.hu

A jelentkezéseket 2023. augusztus 31-ig várják!

A 2023. évi 7. pécsi Tanuló Város Fesztivál szakmai partnerei: az UNESCO Globális Tanuló Város Hálózat (UIL-GNLC); MELLearN, PASCAL Int. Observatory Learning Cities Hálózata, ASEM LLL Hub, Nevelők Háza Egyesület, EPALE Magyarország.

A Pécsi Tanuló Város Fesztivál célja, hogy tematikus programokon keresztül segítse felfedezni a tanulás örömét, egyéni és társadalmi hasznosságát, ezzel is elősegítve a tanulási teljesítmény fokozását. Egyúttal a fesztivál a tanulási képességek fejlesztését is elő kívánja mozdítani, nem hagyományos tanulási helyzeteket, formákat bemutatva gyermekek, fiatalok, felnőttek és szeniorok aktív részvételével.

Kiemelték,

a 7. Pécsi Tanuló Város Fesztivál témáit és programkínálatát zömében pécsi szervezetek, cégek és intézmények önkéntes felajánlásaiból állítják össze a szervezők, melyben minden résztvevő saját elhatározásából vesz részt.

A programban kreatív foglalkozások, előadások, kis- és nagycsoportos bemutatók, képességfejlesztő játékok, filmbemutató, vetélkedők, valamint zenei előadások, divatbemutató, koncertek, táncház és néptánc-bemutatók és egyéb különleges tanulási formák megjelenítése teszik színessé.

Helyi hírektanuló város fesztiválPécsprogramokPécsi Tudományegyetem (PTE)