2024.04.30, Kedd
A Pécsi Tudományegyetem lett a NKA élvonalbeli csapatainak főtámogatója
Kép: ratgeberakademia.hu

A Pécsi Tudományegyetem lett a NKA élvonalbeli csapatainak főtámogatója

MTI

2023.09.03. 09:00

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Nemzeti Kosárlabda Akadémia (NKA) megállapodása értelmében az oktatási intézmény lesz a főtámogatója utóbbi felnőtt férfi és női élvonalbeli csapatának. A 2023/2024-es szezonnak mindkét gárda NKA Universitas Pécs néven vág neki - közölte a PTE az MTI-vel.

Közleményükben emlékeztettek: a PTE és az NKA között évek óta - nyolc területen - zajlik együttműködés, ennek része az élsportot közvetlenül támogató életpályamodell kialakítása, működtetése is. Ennek köszönhetően az NKA utánpótlásából kikerülő, és a felnőtt csapatokban szerepet kapó játékosok egyetemi tanulmányaikat a PTE-n folytathatják.

Közölték: az előző szezonban az NB I B Piros csoportjának élén végző, ezzel az első osztályba feljutó NKA Pécs férficsapatában tizenhárom olyan kosaras szerepelt, akik a pécsi egyetem hallgatói, és a nemzetközi kupaszereplő női együttesből is sokan tanultak, tanulnak tovább a PTE-n, köztük például a nyáron külföldre igazolt felnőtt válogatott játékosok, Kiss Virág és Wentzel Nóra.

A kommünikében Rátgéber Lászlót, az NKA szakmai és stratégiai igazgatóját idézve kiemelték: a PTE és a két pécsi felnőtt kosárlabdacsapat együttműködése nem kísérlet, hiszen nagyon sok helyen kapcsolódik szorosan össze egy felsőoktatási intézmény az élsporttal. Emlékeztetett: az egyetem a korábbiakban is jelen volt támogatóként a női együttesnél, ezt, valamint a további területeken jól működő kapcsolatokat emelték most magasabb szintre a megállapodással és bíznak benne, hogy hosszú távon, mindkét fél számára eredményesen működnek együtt.

"A PTE által biztosított anyagi támogatással és szürkeállománnyal, valamint a Nemzeti Kosárlabda Akadémia által kínált, nemzetközi léptékkel is egyedülálló lehetőségekkel még feljebb tudjuk emelni, még magasabb polcra tudjuk tenni a pécsi férfi és női kosárlabdázást. Emellett hisszük, hogy ez a megállapodás, az, hogy Magyarország legrégebbi egyeteme mellénk állt, olyan vonzerőt jelent a helyi, de akár a távolabbi gazdasági szereplők számára is, hogy további támogatókat csábít hozzánk"

- fejezte ki reményét a mesteredző.

Betlehem József, a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese a megállapodás kapcsán úgy vélekedett: a PTE-n stratégiai cél a sport támogatása, az egyetemen dolgozó egészségügyi szakemberek tudása, tapasztalata érték lehet egy-egy klub számára, mint ahogy sportolni vágyó hallgatóknak is nagy lehetőség, ha helyben edzhetnek, játszhatnak magas színvonalon.

"Ez a fajta szimbiózis abszolút win-win helyzetet eredményez, és büszkék vagyunk rá, hogy az NKA Universitas Pécs öregbíti az egyetem hírnevét, mind a női, mind a férfi élvonalbeli mezőnyben" - idézték a rektorhelyettest a PTE kommünikéjében.

Helyi hírekPécsi TudományegyetemNemzeti Kosárlabda Akadémia