2023.09.29, Péntek
Folyamatosan szűrik az örökletes rákbetegségben szenvedők családtagjait a PTE Klinikai Központjában
Illusztráció, unsplash.com

Folyamatosan szűrik az örökletes rákbetegségben szenvedők családtagjait a PTE Klinikai Központjában

MTI

2023.09.09. 10:00

Az egész országból felkereshetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) onkológiai központját azok, akiknek családjában előfordult daganatos megbetegedés, és tartanak a rák öröklődésétől - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Tájékoztatójukban jelezték: a rákos megbetegedések aránya világszerte riasztó ütemben növekszik. A daganatot okozó hibás géneket a betegek egy része családtagjaitól örökli, azaz akinek felmenői között volt rákbeteg, annak szervezetében nagyobb eséllyel alakul ki tumor.

Utalhat öröklődő rákbetegségre, ha egyfajta daganattípus halmozottan fordul elő a családtagok között vagy ha nagyon fiatal életkorban jelentkezik rosszindulatú daganat, illetve amennyiben egy embernél több különálló elváltozás is van. Leggyakrabban az emlőrák és a vastagbélrák öröklődik

- fejtette ki Bércesi Éva, a PTE Klinikai Központjának (PTE KK) klinikai onkológusa a tájékoztatáshoz mellékelt videófelvételen.

Fontos, hogy már huszonéves koruktól figyeljék azokat, akiknek a felmenői között előfordultak rákbetegek, ugyanis "ha sikerül időben észrevenni a betegséget, az százszázalékosan gyógyítható; ma már nem kell belehalni egy rosszindulatú daganatba" - mondta a szakember.

Hadzsiev Kinga, a PTE KK Orvosi Genetikai Intézetének vezetője azt mondta, hogy a daganatok tíz százaléka az örökletesek közé tartozik, az esetleges betegek felkutatását pedig leegyszerűsíti, ha mindazok is részt vesznek genetikai vizsgálatokon, akik jelenleg rákban szenvednek.

Ha ki tudnak mutatni egy - fokozott daganatkockázattal összefüggésbe hozható - génhibát, akkor ezt a még egészséges családtagoknál célzottan kutathatják, és így megelőzhetik a betegség kialakulását - emelte ki a szakember.

Helyi hírekPécsPécsi Tudományegyetem (PTE )orvostudományszűrővizsgálat