2024.04.28, Vasárnap
Lehet okos egy állvány? A baranyai Caadex kifejlesztette!
Fotó: facebook.com/CaadexKft

Lehet okos egy állvány? A baranyai Caadex kifejlesztette!

MTI

2023.11.14. 10:00

Az új szerkezet stabilabb, biztonságosabb és megbízhatóbb lesz a piacon jelenleg elérhető termékeknél.

Az összeállításból eredő hibára, illetve karbantartásra figyelmeztető, úgynevezett "okos állványt" fejlesztett ki a Caadex Kft. egy csaknem 640 millió forintos program keretében, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 321 millió forintos, vissza nem térítendő pályázati támogatásával.

Az 1994-ben alapított, bádogos és acélipari termékek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó, magyar tulajdonú családi vállalat közleménye szerint a most kifejlesztett állványrendszer stabilabb, biztonságosabb és megbízhatóbb lesz a piacon jelenleg elérhető termékeknél.

A fémszerkezet egyrészt statikai szempontból erősebb a jelenleg piacon elérhető termékeknél, másrészt a rajta elhelyezett elektronikus érzékelők révén képes figyelmeztetni felhasználóját, ha az összeállítás során hiba történt, vagy az állványrendszer karbantartást, felülvizsgálatot igényel.

A mintegy hetven embert foglalkoztató, baranyai Mindszentgodisán működő társaság az MTI érdeklődésére korábban közölte, hogy termékeinek túlnyomó részét külföldön - például Svájcban, Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban - értékesíti. Az új állványrendszer, melyet elsősorban meglévő ügyfeleknek ajánlanak - költségeiben nem tér el jelentős mértékben a hagyományostól.

A cég bizakodó az új építőipari eszköz térnyerését illetően, ugyanis a társaságnak nincs tudomása olyan más, hasonló fejlesztésről, melyben az Ipar 4.0 lehetőségei megjelennek az állványgyártásban és -felhasználásban - jelezték.

A Caadex Kft. 2022-ben 4,96 milliárd, egy évvel korábban 4,28 milliárd forint árbevételt ért el, adózott eredménye tavaly 471 millió, 2021-ben pedig 500 millió forint volt.

Helyi hírekinnovációCaadex Kft.acélszerkezet gyártás