2024.03.04, Hétfő
Zsolnay Örökségkezelő tavalyi mérlege  - Több mint félmillió látogató és háromezer program
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Zsolnay Örökségkezelő tavalyi mérlege - Több mint félmillió látogató és háromezer program

Forrás: zsokkft.hu

2024.02.02. 09:00

Hobo, Csík Zenekar, Zorán, Európa Kiadó - csak néhány név a sokból, akiket idén Pécsen láthatnak, hallhatnak a Zsolnay Örökségkezelő programjaiban.

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a Zsolnay Örökségkezelő (ZsÖK). Több mint 574.000 látogatót vonzottak a pécsi kulturális holding, a Zsolnay Örökségkezelő programjai és látnivalói 2023-ban. A tavalyi mintegy háromezer program után újabb nagy dobásokra készül a cég 2024-ben – olvasható a szervezet honlapján.

Több mint félmillió látogató, háromezer program

Az előző évvel összevetve a ZsÖK minden helyszínét több látogató kereste fel: nőtt a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ, a belvárosi- és világörökségi helyszínek látogatószáma is 2023-ban. Így a 2022-es 538 337 fő után 2023-ban 574 504 látogatónak biztosított élményt és szórakozást a szervezet. A fizető látogatókból származó bevétel rendkívüli mértékben, 35%-kal emelkedett az előző évhez képest, ami azt bizonyítja, hogy sikerült olyan kínálatot kialakítani, amit vonzónak talál a közönség.

Programszámban is növekedés látszik. A 2022-es 2712 eseményhez képest 2023-ban 2993 program valósult meg a cég helyszínein.

Átlagosan naponta nyolc programlehetőség

Ez a mintegy háromezer program azt jelenti, hogy Pécsett átlagosan minden napra jut 8 db, a Zsolnay Örökségkezelő hatáskörébe tartozó program, ami közül választhatnak az emberek. Érdemes átböngészni havi programfüzetünket, mely a print kiadás mellett elérhető online is (https://www.pecsiprogram.hu/programfuzet), és 40 oldalon keresztül sorolja az aktuális havi programlehetőségeket – hívta fel a figyelmet Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.
 

 

Játékok, kisfilmek, applikációk növelték a látogatói élményt

2023-ban több újdonság indult el a Zsolnay Örökségkezelőnél. A pécsi világörökségi helyszínek megújulása révén új applikáció, időkapszula játék, kisfilmek, VR szemüvegek, modern multimédiás tartalmak, szelfipont és egy látványos makett segít szórakozva megismerni Pécs ókeresztény örökségét.

Első ízben rendezték meg a Kodály Központ Hangjai című tematikus napot, amelynek kínálatában exkluzív kulisszák mögötti séták, elektroakusztikai kiállítás, hangtechnikai előadások és a Popori Acoustics legújabb hangfalainak bemutatója is szerepelt. Ugyancsak új rendezvény volt a Pécs The Force Be With You - Első Pécsi Star Wars Nap, amely azonnal telt házzal nyitott.

 Hagyományos és új programok a 2024-es kínálatban

És 2024-ben sincs megállás! A Kodály Központba olyan közönségkedvenc előadók érkeznek, mint Zorán, a Punnany Massif, Koncz Zsuzsa, a Budapest Klezmer Band, Charlie, Rúzsa Magdi, Hobo, a Csík zenekar és a Bagossy Brothers. Folytatódnak a Zsolnay Színház előadásai, amelyek iránt akkora az érdeklődés, hogy versengés folyik a jegyekért.

 


Februárban Páratlan Páros néven komplex programajánlatok várják az érdeklődőket a szerelem jegyében a Zsolnay Negyedben. Az E78-ba érkezik idén többek között a Ripoff Raskolnikov Band feat. Roberto Luti (ITA), a Pál Utcai Fiúk Akusztik, az Európa Kiadó, a Bohemian Betyars, a Deák Bill Blues Band és a Tankcsapda.

Fesztiválok minden korosztálynak 

Természetesen nem hiányozhatnak a cég szervezésében megvalósuló fesztiválok és nagyrendezvények sem: a Városi Gyereknap, a Zsolnay Piknik, a Sétatér Fesztivál, a Zsolnay Fényfesztivál, a Szamárfül Fesztivál, a Második Pécsi Star Wars Nap, a Zsolnay Negyed Éjszakája, a Pécsi Napok, az Adventi Kézműves- és Mesevásár, valamint a Városi Szilveszter.

Helyi hírekPécsZsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kftfesztiválprogramok