2024.04.30, Kedd
Külföldi és hazai szakemberek közösen gondozzák az egyetemi botanikus kert déliostorfáit
Fotók: botanikuskertpte.hu és univpecs.com

Külföldi és hazai szakemberek közösen gondozzák az egyetemi botanikus kert déliostorfáit

MTI

2024.04.10. 11:21

A 80-100 éves fák számuk és koruknál fogva különlegességnek számítanak Magyarországon.

Magyar és külföldi arboristák közösen végzik el az ország legnagyobb déliostorfa-állományának metszését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) botanikus kertjében a következő napokban - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
 

Fotó: univpecs.com

Egyedülálló a pécsiek déliostorfa-állománya

A PTE közleményében azt írták: a külön e célból alakult nemzetközi arborista gárda egészségügyi és állapotmegőrzési koronaalakító metszést végez a kertben álló 80-100 éves déli ostorfákon.
A tevékenység különlegességét az adja, hogy a pécsihez fogható méretű és korú állomány nincs több az országban - írták.
Wirth Tamást, a botanikus kert vezetőjét idézve kiemelték: a déli ostorfát csak az utóbbi néhány évtizedben kezdték el szélesebb körben közterületi növényként alkalmazni Magyarországon, mivel - főleg fiatal korban - fagyérzékeny.
 

Fotó: Illusztráció / botanikuskertpte.hu


A legkiválóbb európai szakemberek metszik meg a fákat

A szakember közlése szerint a helyi jelentőségű természetvédelmi területnek is számító kertben álló déli ostorfákon dolgozó szakemberek arra törekszenek majd a metszés során, hogy az egyedeket élettartamuk növelése érdekében biztonságos statikai és egészségi állapotba hozzák.
A faápolás munkákat a közlés szerint "a hazai és európai szakembergárda krémje fogja elvégezni", így tizenöt arborista dolgozik majd a területen, akik számára a munka fontos tapasztalatszerzés is lesz. Egy viszonylag ritkán kultivált faj idős, számos különböző faápolási problémát felvonultató egyedein dolgozhatnak majd ugyanis a szakemberek - olvasható a PTE közleményében.

Helyi hírekPécsPécsi Tudományegyetembotanikus kertdéliostorfa