2024.09.28, Szombat
Villányi ősz: programok és borkóstolók várnak
Pixabay

Villányi ősz: programok és borkóstolók várnak

Pénzcentrum

2024.09.27. 13:17

Villány és környéke remek hely egy hosszúhétvégés, vagy akár egy egész hetes kiránduláshoz is, tele izgalmas látnivalókkal, kisebb és nagyobb borászatokkal.

Amint az a Pénzcentrum cikkéből kiderül: a történelem és a várak kedvelői számára Siklós kihagyhatatlan látnivaló. A középkori vár nemcsak a történelem szerelmeseinek érdekes, hanem gyönyörű panorámát is nyújt a környező vidékre. A várban állandó kiállítások és különféle rendezvények várják a látogatókat, 9.30-tól 17 óráig. Érdekesség, hogy a vár egy legendás történelmi filmsorozat, a Tenkes kapitánya forgatási helyszínéül is szolgált. Ha pedig a természet szerelmese vagy, a Tenkes-hegy ideális túrahelyszín lehet. A hegyen több túraútvonalat is találhatsz, amelyek különböző nehézségi fokozatúak.

Aki a következő hetekben látogat Baranyába, annak érdemes felkeresnie a Villányi borvidék legnagyobb gasztronómiai fesztiválját, a Villányi Vörösbor Fesztivált, ami október 4-6. között kerül megrendezésre. Három napon keresztül, péntektől vasárnapig, a borospincéktől a Rendezvénytérig zajlanak majd események, ahol a különböző zenei produkciók, hagyományőrző bemutatók és a szüreti felvonulás mellet kulturális és gasztronómiai csemegék is várják az érdeklődőket.

A borvidék az elmúlt években komoly fejlődésen ment át a gasztronómia szempontjából. Kisharsányban található a vidéki Magyarország egyik legszínvonalasabb fine dining étterme, a Góré: itt szezonális menüsorokkal, különleges, helyi alapanyagokkal és skandináv típusú csúcskonyhával várják a vendégeket. Sokan ismerik Palkonyán a Palkonyha nevű éttermet is, ami kulináris műhelyként, vidéki lakásétteremként határozza meg magát, és családias vendéglátással várja a látogatókat. Villányban, a Sauska borház éttermében (Sauska 48) a neves séf, Bicsár Attila konyhájával találkozhatnak az ínyencek: az ételek természetesen saját borpárosítással (köztük a Tokaji borvidékről származó tételekkel is) érkeznek.

 

Helyi hírekborkulturális napokVillány