2024.07.12, Péntek
Határokon átívelő tudományos összefogás az állatbetegségek kutatásában
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Határokon átívelő tudományos összefogás az állatbetegségek kutatásában

MTI

2024.06.30. 08:45

A Pécs és Temesvár felsőoktatási intézményei együttműködést kötöttek.

Állatbetegségekkel összefüggő kutatási, oktatási együttműködésről állapodott meg a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Temesvári I. Mihály Király Élettudományi Egyetem - tájékoztatta a PTE az MTI-t. Azt írták: az agrárágazat védelmét szolgáló közös munka egyik első lépése a szopornyica megbetegedést okozó vírus kutatása és az elérhető oltóanyagok hatékonyságának felmérése lesz.

 

 

Megosztják egymással a meglévő tudásbázist 

Az intézmények munkatársai tudásbázisuk egyesítésével egy évek óta problémát okozó kérdés megoldására vállalkoznak, amely nemcsak a tudományos életben hozhat áttörést, hanem piaci haszonnal is járhat, növelheti a betegséggel szembeni állatorvosi vakcinák hatékonyságát - tették hozzá.
Kiemelték, szakemberek a Virológiai Nemzeti Laboratóriumban fejlesztett vírusgenomikai eljárással térképezik fel a különféle kimenetelű megbetegedések hátterében álló vírustörzsek genetikai állományát, de a közös projektben kiemelt szerepet kap más, az Európai Unió keleti és déli határain megjelenő egzotikus, határokon átterjedő állatbetegségek vizsgálata is. Ilyen a ragadós száj- és körömfájás, a kiskérődzők kártevője, a juh- és kecskehimlő, a bőrcsomós betegség, a kullancsok és szúnyogok által terjesztett vírusok - sorolták. Hangsúlyozták, a vizsgált betegségek elleni közös küzdelem elősegíthet uniós betegségvédelmi intézkedéseket, megelőzve a súlyos gazdasági hatásokat.
 

 

A régió és Európa szolgálatában a Virológiai Nemzeti Laboratórium infrastruktúrája

A PTE kitért arra, a pécsi-temesvári együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a régióban jobban hasznosuljon a Virológiai Nemzeti Laboratórium infrastruktúrája, jobb legyen a térség járványvédelmi készültsége, az új kórokozók kimutatásáról, azonosításáról kapott eredmények növeljék a publikációk számát, továbbá bővüljön a laboratóriummal együttműködő intézmények köre, kialakítva egy erősebb kutatási, innovációs környezetet.
A pécsi és temesvári intézmény szerteágazó oktatási együttműködést is tervez, ebben a laboratórium képzési centrumként jelenhet meg - olvasható a közleményben.

KitekintőPécsi TudományegyetemPécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti LaboratóriumTemesvári I. Mihály Király Élettudományi Egyetemkutatási együttműködésállatgyógyászat