2021.10.17, Vasárnap

Ismét megrendezték az Élő Könyvtár programot

kpvk.pte.hu

2017.03.24. 16:31

2017. március 17-én újra megrendezésre került az Élő Könyvtár a komlói Nagy László Gimnáziumban mint alternatív érzékenyítő program, melyet a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar oktatója, dr. Béres Judit és könyvtárostanár hallgatói keltettek életre.

Hirdetés

Élő könyvekként olyan embertársaink ültek le közénk, akik meghökkentő, érdekes és színes élettörténeteket hoztak a gimnázium falai közé.

A tanulók találkozhattak Magyarországon még alig ismert vagy épp nagyon felkapott, közkedvelt témákat képviselő emberekkel. Pl.: a vegán életmóddal és állatvédéssel, a vakság két merőben eltérő, mégis hasonló fajtájával, a mozgáskorlátozottság témakörével, a józan szenvedélybetegséggel – „milyen is drogfüggőnek lenni?”, Krisna hívőkkel, különböző, a társadalom által nehezen elfogadott szexuális beállítottsággal rendelkező emberekkel.

Más európai országokban már szinte hagyományként szerveznek évről évre ilyen vagy ehhez hasonló rendezvényeket. Angliában vagy az Egyesült Államokban a drogprevenciós előadások során is szívesen hívnak meg „élő könyveket”, ezzel még közelebb hozva a témát a diákokhoz.

A 3 órát felölelő rendezvény keretein belül a gimnazisták és tanáraik olyan közvetlen beszélgetésekben vehettek részt, melyek során olyan kérdéseket tehettek fel, amelyek olykor egy-egy társadalmi sztereotípia és előítélet alapján fogalmazódtak meg.

Körülbelül 150 diák és tanáraik keresték fel az Élő könyveket az iskola különböző helyszínein és kölcsönözték őket. Már a korai órákban hatalmas embertömeg lepte el az olvasószolgálatot, ahol a hallgatók jegyezték fel az olvasni vágyókat és készítették az előjegyzéseket, ugyanis a könyvek olyan nagy érdeklődést keltettek, hogy már a kezdést követő percekben egészen a délutáni órákig be voltak osztva a különböző tanulócsoportok között.

Némely „könyv” olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy szinte szünet nélkül mesélt 3 órán keresztül, a diákok pedig örömmel hallgatták, olykor-olykor visszaszöktek és újra olvasták a könyvet előjegyzés vagy papíralapú kölcsönzés nélkül is. Ami számunkra azt bizonyítja, hogy érdemes ezzel foglalkozni. A serdülőkor a legjobb időszak. A fiatalok ekkor nyitnak a világ felé. Felfedeznek, csalódnak, örülnek és jó, ha látják, hogy az őket körülvevő világ mennyire színes és változatos.

Az „élő könyvek” több esetben kedveskedtek a diákoknak, különböző kuriózumokkal. Pl.: a Krisna- völgyből érkező önkéntes könyveink saját készítésű édességgel lepték meg a diákokat és hallgatókat. Ugyanakkor a rendezvény szervezői is folyamatos büfé szolgálatot üzemeltettek a nem csak tudásra éhes diákoknak. 

A kiscsoportos beszélgetésekbe bekapcsolódva azt figyeltem meg, hogy ilyen módszerrel hazánkban is sokkal könnyebb lenne prevenciós és látókör szélesítő előadásokat, beszélgetéseket tartani, legyen ez a Nagy László Gimnázium vagy bármely magyarországi középiskola. A különböző élettörténeteket hallgatva rádöbbenhetünk, hogy amit eddig a filmekben láttunk, az lényegében körülvesz minket is. Sosem tudhatjuk, hogy az utcán szembejövő embertársunk milyen történettel tudna minket zavarba ejteni, elgondolkoztatni vagy épp gyönyörködtetni. Végső tanulságképp megjegyezném a címben is említett jelmondatot: „Ne róluk beszélj, hanem velük!”

A cikket írta és a képeket készítette: Kasza Fruzsina, a Pécsi Tudományegyetem magyartanár és könyvtárostanár hallgatója

KultúraPécsi TudományegyetemprogramkomlóÉlő könyvtár

Hirdetés

Hirdetés