2023.12.04, Hétfő

Új oktatási programmal kedveltetné meg a zenét a Filharmónia

mti

2017.04.28. 14:50

A Filharmónia Magyarország Korunk Zenéje - Zene lábainknak! elnevezésű oktatási programja A mozgásművészet eszközeit használva hozza közelebb a komolyzenét a gyermekekhez.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia ügyvezetője az eseményen elmondta: a kreatív zenehallgatásból, hangképzésből, mozgásórákból, valamint tánckísérletekből álló foglalkozásokkal sok általános és középiskolás ismerheti, szeretheti meg a klasszikus zenei nyelvet.

Di Blasio Barbara, a képzési modul összeállításáért felelős egyetemi docens arról szólt, hogy a zenére készülő mozgásetűdöknek köszönhetően a résztvevők szinte észrevétlenül válnak a zene értő, értelmező hallgatójává.

A zenei élet 20. századi jeles képviselői közül Kodály, Dalcroze, Orff és Willems is hangsúlyozta a korai zenetanulás, a zenei folyamatokban való aktív részvétel, a szabad ritmus, a szabad dallam és a szabad improvizáció fontosságát - jegyezte meg. Úgy vélte, az új program is ebben a szellemben készült, célja, hogy a fiatalok értő zenehallgatók és rendszeres koncertlátogatók legyenek.

Szamosi Szabolcs kitért rá: a projektet az EGT Alapok pályázatán nyert mintegy ötvenmillió forintból finanszírozták. A pénzből húsz, pályázat útján kiválasztott szakembernek, köztük előadóművészeknek és pedagógusoknak szerveztek képzést, amelynek eredményeit DVD-formában filmen, továbbá könyvben összegezték.

A képzés résztvevői közül többen már a jövő tanévtől kiscsoportos foglalkozásokat tarthatnak a kezdeményezésre nyitott hazai oktatási intézményekben - közölte Szamosi Szabolcs, majd hozzáfűzte, terveik szerint a tanórán kívüli foglalkozások alkalmanként kilencven percet vennének igénybe.

 

Forrás: mti

PécsKultúraoktatásFilharmóniamozgásművészetkomolyzene