2024.06.14, Péntek

Újabb porcelánritkaságokkal bővült a pécsi Gyugyi-gyűjtemény

mti

2017.05.31. 13:23

Ezúttal tizennyolc különleges műtárggyal gyarapodott a Zsolnay-porcelánritkaságokból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény.

A gyűjtemény legújabb alkotásait Gyugyi László műgyűjtő-adományozó jelenlétében mutatták be május 31-én a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere az eseményen Gyugyi László folyamatos gyűjtő- és kutatómunkáját megköszönve hangsúlyozta: a kiemelkedő érdeklődés övezte tárlatot immár kétszázezren látták. Hozzátette: hamarosan szükségessé válik a gyűjteményt bemutató részleg bővítése is.     

A szerdán bemutatott kerámiák között található több, különböző díszítéssel készült váza, tulipános dekorral ellátott eozintálka, milleniumi bögre, fedeles doboz, fogvájótartó, fedeles vajtartó, díszedény és fali tál.     A műtárgyak közül Gyugyi László kiemelte az Apáti Abt Sándor által tervezett, bordó és zöld eozinmázzal díszített vázát, amelynek kivitelezése azt az érzetet kelti, mintha nem kerámia, hanem fém műtárgy lenne.     

A műgyűjtő azt is megjegyezte, hogy helyes döntés volt a tárlatot a baranyai megyeszékhelyre helyezni. Gyugyi László az MTI-nek korábban erről azt mondta: "a tárlat célja Zsolnay Vilmos alkotói géniuszának bemutatása, amelynek hajtóereje a gyár tervezőinek munkáját is folyamatosan inspirálta".     

Az MTI-nek eljuttatott írásos összegzés szerint az új tárgyakkal együtt 685-re bővült a gyűjtemény, amely 2010-es megnyitóján 588 tételt számlált.         

Pécs 2010-ben a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért vásárolta meg Gyugyi Lászlótól a világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként számon tartott mintegy hatszáz darabos kollekciót.     

A nyugdíjas elektromérnök több mint négy évtized alatt hozta létre az egyedi kerámiatárgyakból, vízfestékkel készült Zsolnay-tervrajzokból, fényképalbumokból álló páratlan kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott. A ritkaságok csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett, Zsolnay a nagyvilágból című könyvből voltak ismertek.    

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay-manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szereplő alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú úgynevezett duplumpéldány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.     

A Zsolnay-negyedben látható kollekció Gyugyi László adományaként 2013-ban egy úgynevezett Júlia-vázával és egy kancsófedéllel, 2014-ben huszonhárom, 2015-ben huszonöt, tavaly 27 alkotással gazdagodott, köszönhetően annak, hogy a gyűjtő folyamatosan dolgozik a gyűjtemény kiegészítésén.     

Az új műtárgyak június 6-tól lesznek láthatók a kiállításnak otthont adó Zsolnay Kulturális Negyedben.

 

Forrás: mti

PécsKultúraképzőművészetZsolnay-porcelánGyugyi-gyűjteményműtárgy