2024.06.14, Péntek
Először részesültek jogdíjban televíziós sorozatok és animációs filmek szinkronszínészei
Pixabay

Először részesültek jogdíjban televíziós sorozatok és animációs filmek szinkronszínészei

MTI

2017.12.06. 14:50

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 2017-ben először fizetett jogdíjat azoknak a színészeknek, akik televíziós- és animációs sorozatok szinkronjának elkészítésében dolgoztak. A jogdíjfelosztás eredményeként összesen 220 millió forinthoz jut hozzá 1500 magyar és külföldi színész.

Az egy előadóművész számára kifizetett jogdíj összege - a felhasznált filmek terjedelméhez, ismétlési gyakorlatához, továbbá az azok elkészítésében közreműködő előadóművészek számához igazodva - a néhány forinttól a másfél millió forintot is meghaladó összegig terjedt. A kifizetett jogdíj csaknem 200 esetben haladta meg a százezer forintot - olvasható az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

Mint írják, az egyesület három éve vállalta fel az audiovizuális előadóművészek képviseletét, ekkor került sor első ízben ilyen jellegű jogdíjfelosztásra. Az eredetileg a szinkronos szakma képviseletét ellátó Szinkron Alapszervezet által kezdeményezett jogdíjfelosztás - a mozifilmeket követően - idén új területtel, a televíziós sorozatokkal és az animációs műfajjal bővült, így először részesülhettek jogdíjban például a Szex és New York, az NCIS vagy a Hupikék törpikék magyar hangjai.

A sorozatokra is kiterjedő jogdíjfelosztás hatalmas vállalás volt az EJI részéről, hiszen óriási adatmennyiséget kellett feldolgozni, miközben az adatok egy része nem állt rendelkezésre - idézi a közlemény Rajkai Zoltánt, a Szinkron Alapszervezet elnökét, az EJI Jogdíjbizottságának tagját.

Az audiovizuális jogdíjak felosztása során figyelembe vett nyolc televíziós csatornát (Duna, M2, M3, M5, RTL Klub, TV2, Story 4 és Minimax) idén is a Színművészek Jogdíjbizottsága jelölte ki, ügyelve a műfaji sokszínűség elvének érvényesítésére. Az EJI csaknem 16 000 sugárzott műsort dolgozott fel, melynek fele televíziós-, illetve animációs sorozat volt.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más zenefelhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek 1600 zenész, színész és táncos tagja van, évente több mint 90 000 előadóművész számára fizetett ki jogdíjat.

Kultúrajogdíjtelevíziós sorozatanimációs filmszinkronszínész