2024.03.29, Péntek

Háromnapos lesz a Műtárgyak Éjszakája

MTI

2018.05.23. 17:43

Szakmai előadások, tárlatvezetések, műterem- és műhelylátogatások, értékbecslés és becsüsórák is várják az érdeklődőket sok más mellett június 7. és 9. között a Műtárgyak éjszakája programsorozaton Budapesten.

Kollmann Szilvia, a programot szervező műtargy.com ügyvezető igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a háromnaposra bővült nyárindító művészeti programsorozat 35 helyszínen 84 programot kínál az érdeklődőknek. Mindegyik program egy jeggyel látogatható - tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes hiánypótló rendezvénynek nevezte a művészeti eseménysorozatot, valamint kiemelte, hogy a fővárosi önkormányzat támogatása révén több gyerekeknek szóló programot is kínálnak a látogatóknak.  

Hangsúlyozta: fővárosnak kiemelt célja, hogy a legfiatalabb generáció tagjai is megismerkedjenek a művészettel, hogy közülük a leendő műgyűjtők vagy a magyar művészeti élet meghatározó szereplői kerülhessenek ki.

Kollmann Szilvia a programot ismertetve hangsúlyozta: a fesztivál érdeklődői nemcsak a műtárgyakat és azok történetét ismerhetik meg közelebbről, hanem betekinthetnek a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak munkájába. A programtípusok közül kiemelte a szakmai előadásokat, amelyen szakértők, többek között Barki Gergely, Lengyel László, Martos Gábor és Molnos Péter vezetésével mélyíthetik el tudásukat a magyar festészet főműveinek és a műtárgy hamisítás technikáinak a megismerésével.

Tárlatvezetéseket is tartanak a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), a Műcsarnokban és a Várkert Bazárban. Tematikus séták során a Falk Miksa utcába, az Ecseri piacra és Fiumei úti sírkertbe látogathatnak el az érdeklődők. Öt műterem és egy emlékműterem nyílik meg a látogatók előtt. A műtárgykészítő műhelyekben betekintést kapnak az érdeklődők sok más mellett a kézműves lámpakészítés folyamatába, míg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) a grafikai eljárásokat ismerhetik meg, de ellátogathatnak az MNG és az MKE restaurátor műhelyébe is.

Mindezek mellett lesznek becsüsórák, és értékbecslések is. Két élő árverést is tartanak, a workshopok közül kiemelte a Herendi Porcelán festő és formázó programját, valamint a bélyegek és a numizmatika iránt érdeklődőnek szóló foglalkozásokat, amelyen szakemberek segítségével tanulhatnak a látogatók a tárgyak azonosításáról és eredetiségük vizsgálatáról.

A gyermekműhelyekben a kisiskolások is kipróbálhatják a festészeti technikákat, a Mesél a család című programon pedig együtt alkothat az egész család a D17 Galériában - sorolta a színes programokat Kollmann Szilvia.

Emőd Péter műtárgypiaci szakértő, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület munkacsoportjának tagja kiemelte: a műteremlátogatások során az érdeklődők személyesen kerülhetnek közelebb a kortárs alkotókhoz és műveikhez. Az idei rendezvényen  olyan női és férfi fiatal és idősebb elismert művészek fogadják a látogatókat, mint Szüts Miklós, Vojnich Erzsébet, Konok Tamás, Váli Dezső, Szirtes János, Korodi Zsuzsanna és Gáspár György.

Öt előadás keretében lesz szó a műtárgyhamisításról. A szakember szerint a hamisítási trükkök bemutatásával, ismeretével a gyűjtők maguk is képessé válhatnak arra, hogy a hamisítások nagyjából 90 százalékát kiszűrjék. Lengyel Lászlónak, a Szépművészeti Múzeum osztályvezetőjének előadása áttekintést ad arról, hogy az idő során miként változtak a hamisítványok megítélése. Sajó István, a Pécsi Tudományegyetem oktatója az anyagvizsgálatok módszereiről tart beszámolót, míg Vaja László a Zsolnay kerámiák hamisításával ismerteti meg az érdeklődőket, de szó lesz a numizmatikában jelen lévő hamisításokról is.

Kultúra Zsolnay PTE Műtárgyak Éjszakája